Отидете към основна версия

17 403 23

Това са 9-те храни, които могат да ви убият

  • храна-
  • фатално-
  • убие-
  • смърт-
  • диета

Дори нещо толкова обикновено като домата може да се окаже фатално

Снимки: Shutterstock

Знаете ли, че дори обикновена салата от варени картофи може да доведе до фатални последици? Особено ако към тях добавите домашно консервирани домати. Оказа се, че освен картофите има още 8 опасни храни, които често ядем, а те могат да ни убият без дори да подозираме.

Ето кои са опасните храни, които могат да ви убият без дори да подозирате:

Гъби
Всички знаят, че не всички видове гъби могат да се ядат, защото някои от тях са опасно отровни. Но се оказва, че дори обикновените гъби могат да бъдат опасни, ако се приготвят и консумират неправилно.

Факт е, че гъбите са склонни да натрупват токсични вещества. А колкото по-стара е гъбата, толкова повече такива вещества успяват да се натрупат в нея.

Ето защо силно се препоръчва да НЕ готвите презрели гъби, които вече са започнали да се разпадат. Продуктите за разграждане на протеина са много опасни за здравето и могат да причинят отравяне.

Разбира се от една такава гъба няма да ви стане нищо, но ако изядете повече и постоянно, рискът е много голям. Освен това опитни гъбари знаят, че има условно годни за консумация гъби, които изискват специално приготвяне.

Червен боб


Не е чудно, че привидно безобидният боб се вари толкова дълго. Факт е, че съдържа голямо количество фитохемоглутинин. Това опасно вещество прави клетъчните мембрани уязвими към други токсини.

Можете да се отървете от фитохемоглутинина чрез предварително накисване (около 7-9 часа) и продължително готвене на боб. Между другото водата, в която сте накиснали боба, трябва да се изсипе, а той да се свари в прясна чиста вода.

Домати
Доматите съдържат естествения пестицид соланин, който е необходим на растенията, за да се борят с гъбички или плесен. Но за хората това вещество е опасно, тъй като може да причини гадене, повръщане и дори халюцинации.

За щастие трябва само да се страхувате от зелените домати. Когато плодът узрее, количеството на соланин в него намалява до приемливо ниво.

Но тези, които обичат да пържат зелени домати, трябва да помислите: струва ли си заради интересния вкус да поеме такъв риск? По-добре е да изчакате, докато плодът започне да придобива млечен оттенък - на този етап консумацията му е по-безопасна.

Картофи


Същото опасно вещество присъства в картофите, както и в доматите, но в много по-големи количества. И можете да се натъкнете на него дори в привидно узрял картоф с леко зеленикави ръбове.

Не забравяйте, че ако видите картоф от този цвят, то трябва веднага го изхвърлите. Готвенето му е строго забранено.

Но картофите не са само опасни. Оказва се, че човек лесно може да бъде отровен от изпарения на въглероден диоксид, отделяни от развалени грудки. Това обикновено се случва, когато картофите се съхраняват в големи количества на закрито.

Домашна консервирана храна
Ако обичате да приготвяте домашна зимнина, то знайте, че направено неправилно това може да доведе до сериозни последици. Заедно с някои от зеленчуците спори на бактерии, които произвеждат ботулинов токсин, влизат и в буркана. Това вещество може да причини опасно заболяване, което засяга нервната система - ботулизъм.

Този токсин се произвежда в топлина и при липса на кислород, което означава, че леко затоплен буркан с туршии ще се превърне в отличен „дом” за него. Киселата среда може да предпази от растежа на бактериите, така че оцетът се използва най-добре за консервиране.

Кашу


Кашуто е любимата ядка сред повечето фито-ядки. И това е напълно обяснимо, тъй като е много полезно. Но само ако не става въпрос за сурови ядки. Те съдържат органичния токсин урушиол, който може да предизвика алергична реакция на кожата.

Уж суровите кашу, които могат да се видят в супермаркетите, всъщност се обработват по специален начин, така че не трябва да се страхувате от токсини в тях. Но сега, ако един ден изведнъж искате да се насладите на наистина сурови кашу, помислете дали си струва риска за нов вкус.

Стриди
Въпреки че стридите не са толкова често срещан продукт у нас като картофите или доматите, то няма да навреди да разберете за опасните им свойства. Освен това в Съединените щати няколко пъти са регистрирани случаи на смърт от ядене на стриди.

Работата е там, че тези мекотели могат да съдържат бактерии от рода Vibrio, които причиняват болестта вибриоза. Това е тежко отравяне, което може да доведе до септичен шок и дори смърт.

В Европа фатални случаи на отравяне с стриди все още не са регистрирани. Но трябва да имате предвид, че бактерията Вибрио живее не само в Америка.

Миди


Друга опасност, която очаква любителите на морските дарове, се крие в мидите. Всички знаят, че тези мекотели филтрират водата и натрупват вредни вещества от нея, така че ако сами хванете миди или се съмнявате в качеството на обработката им, не бива да ги ядете.

Съществува риск опасни токсини да навлязат в тялото ви заедно с мекотелите.

В допълнение, фрагменти от черупки често се срещат в морските дарове, особено мидите. Дори малка цепнатина може да нарани устата, хранопровода и дори стомаха. Следователно, трябва да дъвчете мекотели много внимателно.

Женско биле
Женското биле не е много популярно сред повечето хора, но има доста бабини рецепти, в които то присъства. Консумирайки само 57 грама женско биле в продължение на две седмици, можете да си навлечете сериозни сърдечни проблеми, тъй като това растение съдържа глициризин. Това е вещество, което понижава нивото на калий в организма.

И както знаете, недостигът на калий може да доведе до повишено кръвно налягане и дори сърдечна недостатъчност. Затова определено не бива да се забърквате в този деликатес.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини