Отидете към основна версия

11 796 27

Изумителни правила и традиции по мюсюлманските плажове (СНИМКИ)

  • правила-
  • традиции-
  • плаж-
  • мюсюлмани-
  • ислям-
  • бански-
  • бурка

Има строги правила, които мюсюлманите трябва да спазват, когато са на плажа

Снимки: Shutterstock

До средата на миналия век арабите са смятали морето за страшна стихия, но и източник за препитание. На никой и на ум не му е минавало да се къпе в морето за забавление и да хваща тен.

Със започването на нефтодобива арабските страни започнали да се развиват бурно, което започнало да привлича и огромен брой европейски туристи. Появили се разкошни хотели, а плажовете се напълнили с хора. Но въпреки развитието строгите мюсюлмански закони не са се променили много.

Как изглеждат мюсюлманските плажове в наши дни, разрешено ли е на жените да се къпят и какви са забраните ще ви разкажем в следващите редове.

Специално плажно облекло

Ако вече сте били на почивка в арабските страни, например в известните курорти на ОАЕ, вероятно ви е шокирала появата на плажа на жени в черни дрехи. На 35-градусовата жега те идват на плажа и се наслаждават на морето отдалече без да свалят хиджаба си.

Разсъблечените европейци са шокирани как не им е горещо и как може да се подлагат жените на такива мъчения в 21 век.

В последните години правилата вече не са толкова строги. Вече под хиджаба мюсюлманката може да носи буркини – специален бански костюм, който не показва тялото и даже покрива косата.

Някои от буркините изглеждат доста стилно. Въпреки че приличат на водолазен костюм, дизайнерите се стараят да им добавят ярки цветове, красиви детайли и да ги правят от дишаща и бързосъхнеща материя.

Не можете, обаче, дълго да се наблюдавате гледката мюсюлманки в буркини, защото дори и този „водолазен костюм“ се счита за неприличен за мъжкото око и жените могат да се съблекат само за малко, да се изкъпят и после веднага да облекат хиджаба.

Всяка седмица има женски ден

Големите и хубави плажове в курортите на мюсюлманските страни стават недостъпни за мъжете веднъж седмично. Това е ежеседмична традиция. В женския ден входът на плажа е отворен само за жени и момичета.

Именно тогава можете да се полюбувате на красивите буркини. Но тази гледка е достъпна само за жени. В женския ден на плажа са допускани и европейки.

Интересно е да се види как в женския ден докарват ученички на плажа. Те не се събличат, но радостно тичат, нагазили до колене във водата, и искрено се радват на малкото им дадена свобода и веселие.

Трябва да се отбележи, че любителките на плуването в морето сред арабските жени не са много. Това не е прието в източните култури, понеже хората се боят от морските стихии. Затова жените основно се събират на плажа на групички, общуват помежду си, топят си краката в морето или си правят пикник.

Как се държат мъжете

Учудващо, страхът на мъжете от морските стихии е преминал доста бързо. В наши дни те се къпят и събират тен, също така си правят селфита с туристки в изрязани бански. Нищо от това не им е забранено от мюсюлманските традиции.

Европейските туристки, обаче, трябва да са внимателни, защото колкото и любезни да са арабските господа, за тях европейките са вкусен забранен плод. Затова европейките трябва да внимават в общуването с местните младежи и да не ходят твърде разголени по плажа.

Семейни плажове – влизането без съпрузи е забранено

В последните години в арабските курорти започнаха да се появяват зони за семеен отдих. Това са ВИП комплекси, които приемат само семейни двойки. Техните плажове са зони, скрити за чуждите очи.

Обстановката тук е по-съвременна, въпреки че и тук няма да видите жени по бански. Просто арабските жени се чувстват по-свободно тук – могат да полежат, облечени в буркини, до басейна, без да трябва да нахлузват хиджаба.

Всички тези забрани изглеждат ужасно за европейските жени, но самите мюсюлманки не бързат да се борят за феминизъм, защото в замяна на ограниченията получават пълна грижа от своите мъже и спокоен живот.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини