По магазините винаги е пълно с краставици, особено лятото. Те са не само вкусен, но и здравословен зеленчук. В същото време обаче съществуват редица противопоказания, според които е по-добре да откажете от краставиците.
Яденето на пресни краставици не се препоръчват, когато страдаме от остри язви на стомаха и дванадесетопръстника, остър и хроничен гастрит, ентероколит, както и в начален стадий на морбили.
Още по-сериозна става ситуацията, когато към краставиците добавите сол и оцет.
Солените и кисели краставици не трябва да се използват при стомашно-чревни заболявания, атеросклероза, сърдечни дефекти, хипертония, бъбречни заболявания (остър и хроничен нефрит, пиелонефрит), черния дроб (хепатит, холецистит, дискинезия на жлъчните пътища), панкреаса и дори по време на бременност, пише zdrave.to.