Отидете към основна версия

7 Октомври, 2019 17:19, обновена 7 Октомври, 2019 17:19 185 849 30

Какво ще стане, ако откъснете папилом?

  • папиломи-
  • кожно образувание-
  • откъсне-
  • премахване-
  • последици-
  • здраве-
  • човешки папиломен вирус

Това са малки и безболезнени израстъци, които се появяват по кожата или лигавиците вследствие на заразяване с Човешкия папиломен вирус

Снимки: shutterstock

Кожните, повърхностни папиломи представляват малки израстъци, които се формират по врата, предмишниците, клепачите и други части на тялото.

Тези червеникави или кафеникави на цвят израстъци се образуват в резултат на натрупване на колаген в мастния слой на кожата, но също така могат да възникнат и в следствие на протъркване.

Макар да не представляват риск за здравето, понякога могат да бъдат проблем, поради възможността да се "откъснат”, възпалят или пък да се раздразнят при случайно нараняване или при контакт с дрехи.

Повечето хора искат да ги премахнат, тъй като смятат, че ги загрозяват и правят външния им вид неприятен за околните.

Но въпреки желанието да ги премахнат, някои хора се притесняват, че отстраняването им би може да доведе до опасни последици за тяхното здраве.

Възможно ли е се премахне папилом и как?

Добрата новина е, че отстраняването на папиломите не изисква подлагане на болезнени или скъпоструващи процедури и често пъти човек може да се избави сам от тях.

Въпреки това е добре да се внимава и да се проведе консултация с дерматолог, за да се изясни какъв е видът на папилома и кой е най-ефективния начин за отстраняването му.

Можете да извлечете полза от свойствата на натурални продукти. С тяхна помощ ще приготвите различни домашни средства, които по естествен път елиминират излишната тъкан, без да вредят на заобикалящата я кожа.

Какво се случва, ако “откъснете” папилом?

Някои израстъци през годините изчезват сами, без болка и дискомфорт. Това е добре, защото тялото е разработило антитела и се е справило самостоятелно с проблема.

Ако се опитате да отстраните сами някой от тези израстъци, като го откъснете, прережете с конец или изгорите, има опасност това да доведе до негативни последици.

Трябва да се има предвид, че при подобна “саморазправа” с папиломите, на мястото на образуванието могат да се появят още няколко подобни. Също така след подобно премахване на папилома, мястото е чувствително и кожата може да се възпали и раната, която остава да се инфектира. Освен това задължително остават белези.

Поради наличието на множество разновидности на папиломите, има опасност щамът на вируса, който го причинява да е с онкогенен характер. Тогава съществува риск от израждане на папилома в тумор.

Ако все пак неволно сте откъснали някой папилом то трябва да вземете мерки и да се консултирате с лекар.

Какво да направите?

Трябва незабавно да третирате проблемната зона с антисептик. Подходящ е разтвор на йод не повече от 5% или оксолинов мехлем.

Раната трябва да бъде покрита с лепенка, за да се предотврати инфекция.

Препоръчва се да се консултирате с лекар, за да се постави диагноза и да изключите възможността брадавица да се изроди в злокачествен тумор.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 42 гласа.

Свързани новини