Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 17:19, обновена 1 Юни, 2022 14:45 185 082 30

Какво ще стане, ако откъснете папилом?

  • папиломи-
  • кожно образувание-
  • откъсне-
  • премахване-
  • последици-
  • здраве-
  • човешки папиломен вирус

Това са малки и безболезнени израстъци, които се появяват по кожата или лигавиците вследствие на заразяване с Човешкия папиломен вирус

Какво ще стане, ако откъснете папилом? - 1
Снимки: shutterstock

Кожните, повърхностни папиломи представляват малки израстъци, които се формират по врата, предмишниците, клепачите и други части на тялото.

Тези червеникави или кафеникави на цвят израстъци се образуват в резултат на натрупване на колаген в мастния слой на кожата, но също така могат да възникнат и в следствие на протъркване.

Макар да не представляват риск за здравето, понякога могат да бъдат проблем, поради възможността да се "откъснат”, възпалят или пък да се раздразнят при случайно нараняване или при контакт с дрехи.

Повечето хора искат да ги премахнат, тъй като смятат, че ги загрозяват и правят външния им вид неприятен за околните.

Но въпреки желанието да ги премахнат, някои хора се притесняват, че отстраняването им би може да доведе до опасни последици за тяхното здраве.

Възможно ли е се премахне папилом и как?

Добрата новина е, че отстраняването на папиломите не изисква подлагане на болезнени или скъпоструващи процедури и често пъти човек може да се избави сам от тях.

Въпреки това е добре да се внимава и да се проведе консултация с дерматолог, за да се изясни какъв е видът на папилома и кой е най-ефективния начин за отстраняването му.

Можете да извлечете полза от свойствата на натурални продукти. С тяхна помощ ще приготвите различни домашни средства, които по естествен път елиминират излишната тъкан, без да вредят на заобикалящата я кожа.

Какво се случва, ако “откъснете” папилом?

Какво ще стане, ако откъснете папилом?
Снимки: shutterstock

Някои израстъци през годините изчезват сами, без болка и дискомфорт. Това е добре, защото тялото е разработило антитела и се е справило самостоятелно с проблема.

Ако се опитате да отстраните сами някой от тези израстъци, като го откъснете, прережете с конец или изгорите, има опасност това да доведе до негативни последици.

Трябва да се има предвид, че при подобна “саморазправа” с папиломите, на мястото на образуванието могат да се появят още няколко подобни. Също така след подобно премахване на папилома, мястото е чувствително и кожата може да се възпали и раната, която остава да се инфектира. Освен това задължително остават белези.

Поради наличието на множество разновидности на папиломите, има опасност щамът на вируса, който го причинява да е с онкогенен характер. Тогава съществува риск от израждане на папилома в тумор.

Ако все пак неволно сте откъснали някой папилом то трябва да вземете мерки и да се консултирате с лекар.

Какво ще стане, ако откъснете папилом?
Снимки: shutterstock

Какво да направите?

Трябва незабавно да третирате проблемната зона с антисептик. Подходящ е разтвор на йод не повече от 5% или оксолинов мехлем.

Раната трябва да бъде покрита с лепенка, за да се предотврати инфекция.

Препоръчва се да се консултирате с лекар, за да се постави диагноза и да изключите възможността брадавица да се изроди в злокачествен тумор.

Какво ще стане, ако откъснете папилом?
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брех му!!!!

    184 7 Отговор
    Интересно, Статията започва много меко и окуражава що , протича гладко и завършва с гръмотевици !!!!!
  • 2 НАТО ВЕЦ

    61 5 Отговор
    Пак ли вие. Пак пишете за неща, за които хал хабер си нямате. Нерде папилом, нерде "брадавица". Пак между тях, образувания по кожата колкото щеш.
  • 3 vasik atanasova

    23 14 Отговор
    абсолютни глупости
    метода е народен и много ефективен
  • 4 Христо

    56 7 Отговор
    1-2 дни го мажа със йод и сам си пада
  • 5 Коко55

    40 5 Отговор
    Като отидох на бръснар, той с бръснач и отработено движение ми резна един, който беше на вратът ми. Малко ме шокира това, но оцелях.
  • 6 росица

    38 8 Отговор
    Преди 20 години имах проблем с папилом.Посъветваха ме да гообиколя стегнато с медицински или чист кппринен конец.След 5дни падна и не се появи повече.Но съвета мо е_ посъветвайте се с лекар.
  • 7 Ипократ

    9 23 Отговор
    Разправят, че на 90%били онко тия раоти, така ли е?
  • 8 Един

    66 19 Отговор
    За съжаление аз съм от тези които не оцеля след премахване на папилом. Преди 12г един такъв беше се появил и го отрязах с ножицата за трева. Три дни по-късно умрях. Един месец след това ми направиха аутопсия имсе установи че точно премахнатия папилом е довел до трагичния край. Имаше сериозен белег, всъщност само белега беше останал, тялото вече беше изгнило. Та внимавайте, вече 21г съм от другата страна и вимсъветвам дайте си парите на лекар, който да ви го отреже
  • 9 панталон

    24 22 Отговор
    Имал папилон на пениса след като праих секиз с една женшка папилона изчезна .

    Коментиран от #23

  • 10 Докладвах за моя си коментар

    9 4 Отговор
    Ха хах аха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Никой

    49 5 Отговор
    Това е четвърти вариант на статия за папиломи, която чета. Тук върви статия, в която пише, че който има паразити, му излизат папиломи. И го карат да купува лекарство, което струва 80лв на промоция. Ако имаше контрол и наказания, нямаше така нагло да ограбват парите на хората.
  • 14 Никой

    24 5 Отговор
    Това е четвърти вариант на статия за папиломи, която чета. Тук върви статия, в която пише, че който има паразити, му излизат папиломи. И го карат да купува лекарство, което струва 80лв на промоция. Ако имаше контрол и наказания, нямаше така нагло да ограбват парите на хората.
  • 15 Някой

    18 3 Отговор
    Аз съм от оцелелите! Израстъка го навих няколко пъти с пръсти и на втория ден изсъхна,има още един два,но са малки и не мога да ги навия!

    Коментиран от #17

  • 16 Франкенщайн...!

    11 22 Отговор
    Кожните болести са нелечими...!
  • 17 Анонимен

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Някой":

    Малките ги режа с нокторезачката но преди това я стерилизирам. След одрязване кървят обилно но държа с пръст около 5 мин и всичко спира. Няма белези след като падне коричката на раната. Рязъл съм си два но го правя на такива които много дразнят и са малки. Първият беше в носът ми и много ми пречеше.
  • 18 Гнусотиите...!

    6 9 Отговор
    Много ме е гнус от таквиз работи,, страшна картинка,,...! Да ме пази Бог...!
  • 19 Гост

    27 3 Отговор
    Хората са го измислили, казва се Verrutol лично съм го използвал. Маже се на ден по 1 път папиломът за 3 дни и на четвъртия го няма. Първото третиране малко напарва намазания участък защото го гори, образува се бяла коричка от лекарството която го изсушава и пада неусетно. Лекарството е купувано от Турция за сумата от 4-5лв.

    Коментиран от #21, #22, #24, #29

  • 20 Бесния

    4 4 Отговор
    Баба знае най-добре.
  • 21 Мечо

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Ползвам Verrutol в момента. Невероятни и бързи резултати!
  • 22 toni

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    аз го мажа вече втора седмица и не пада толкова много коричка се е сабрала върху папилома който ми е на клепача че ми тежи вече
  • 23 Badi

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "панталон":

    I kak se spravi sas tova
  • 24 Badi

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Az hodih na lekar i mi predpisa lekarstvo ediniq e 125lv a te sa nqkade 3ili 4 broq i nakraq se otkazah zashtoto tova sa mnogo pari ,da zdraveto e vajno no
  • 25 язи

    5 2 Отговор
    Имам на мъдото и мъй страх да го резба.Чул съм ,че тече много кръв след това и трудно спира . Кво да правя и аз не знам?
  • 26 Мизо

    4 3 Отговор
    ВЗемете си мравчена киселина... клечка за зъби с навит памук, внимателно третирате само папилома. На следващия ден е изсъхнал, ако е малък... дръпвате и той пада. Ако е голям, просто третирате няколко дни. Моята мравчена киселина е 85%, което е много силно. Внимавайте да не попадне върху кожата, че директно гори 😂🤣Мравчената киселина е подходяща и за горене на кокоши тръни!!! Успех!

    Коментиран от #27

  • 27 Аз проклетникЪт

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "Мизо":

    А ако си хвана мрафки и ги пусна да ядът папилома, ама ще изолирам сичко друго и само той да стърчи, те с тая тяхната кисилина дали ще му подейства, и хем ше го изгризът. Имам един под мишницта. Ште зема да пробвам
  • 28 Аз проклетникЪт

    6 3 Отговор
    Штот самите мрафки имат 100 просентова ксилина, не е като твойта 85
  • 29 lЛюбка Петрова

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Чувала съм за Верутол,и найстина помага.Незная дали го има тук,но в Турция лекарствата са много евтини.
    Чела съм статйи аз домашно природолечение с билката Змйиско мляко,тя цъфти в жълт цвятпрез пролетта,пуска от стъблата бяла течност като мляко.Друго природно стедство е сокът от изцеден картоф.И двете изгарят Папилона,но гори и е необходимо около папилона да защитите кожата като я намажете с детски крем ,а след това да третирате папилома.Има и още един начин с тампонче от ябълков оцет,като го залепвате с анкерпласт и спите с него.Тези методи са от книгата на др.Динков /билкаря/,известен и всепризнат народен лечител.

    Коментиран от #30

  • 30 lЛюбка Петрова

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "lЛюбка Петрова":

    По повод предложението за закупуване на промоция на медикаменти за изчистване на организма съм на мнение ,че е пладнепки обир.Има прекрасни природни продукти който отлично прочистват организъмът от всякакви гадинки.
    Всички знаем силата на ЧЕСЪНЪТ против глисти,КУркомата и нейните вълшебни свойства да премахва паразити,тлаки,натрупване от холестерол и множество паразитни образования по червата и стомаха.Консомирайте редовно КУРКОМА,във всяко приготвено домашно ястие.Можете да пиете сутрин чаша от 200мл.горещо мляко с чаена лъжица КУРКОМА.Имах сериозен проблем с холестерола,а и други гадинки бях пипнала.Справих се с проблема именно с тези два вълшебни природни лекарства,притова без да давам грешни пари .