Една от най-известните комбинации с високоградусов алкохол е руската класика водка с кисели краставички. Но според специалистите това дуо може да доведе до много негативни последствия за здравето.
Гастроентерологът Сергей Вялов разказа за това в интервю за РИА Новости. Според експерта използваният като основен компонент за консервирането на краставичките оцет може да раздразни лигавиците на стомашно-чревния тракт.
Използването на кисели краставици като "мезе" за водка и други силни алкохолни напитки може да причини възпаление. Вялов предупреди, че честата употреба на кисели или пикантни храни в комбинация с алкохол може да доведе до гастрит, ерозия на червата и язви.
Гастроентерологът посъветва използването на кисело зеле като заместител при консумация на високо градусов алкохол. Тази туршия съдържа метионин, който предотвратява развитието на язви и е лечебна за лигавицата на стомаха.