Отидете към основна версия

9 566 3

Рецепта на деня: Лозови сармички с кайма и ориз

  • сарми-
  • кайма-
  • ориз-
  • месо-
  • какво да сготвя-
  • лозови

Традиционно ястие на българската трапеза

Снимка: Shutterstock

Това ястие се приготвя във всяко българско семейство, ето и нашия вариант:

Необходими продукти:

200 гр. кайма

30 - 35 бр. лозови листа

100 гр. бял ориз

1 глава лук

2 моркова

5 скилидки чесън

30 ml олио

2 домата

5 - 6 листа джоджен

30 гр. краве масло

червен пипер

500 - 600 мл зеленчуков бульон

200 гр. кисело мляко

5 - 7 стръка копър

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, настържете морковите и заедно ги запържете в загрятото олио. Добавете две накълцани скилидки чесън и след като се задушат, прибавете ориза, запържете за още няколко минути и долейте 200 мл бульон. Овкусете със сол и черен пипер.

След като оризът поеме течността, добавете маслото и свалете от котлона. Когато изстине напълно, добавете каймата, джоджена и един домат, предварително обелен и нарязан на кубчета, след което разбъркайте добре.

Разстелете лозовите листа и в зависимост от големината им върху всяко сложете по една супена или чаена лъжица от плънката. Завийте сармите, като прехлупвате лозовите листа от двете страни и след това навивате.

На дъното на дълбока тенджера разстелете няколко лозови листа и върху тях наредете готовите сарми плътно една до друга. Най-горния ред покрийте отново с лозови листа, сложете резенчета домат и останалите скилидки чесън. Похлупете сармичките с чиния, която да ги придържа към дъното. Налейте толкова зеленчуков бульон, че течността да достига до ръба на чинията. Варете сармите около 30 – 40 минути.

Поднесете сармичките, гарнирани с лъжица кисело мляко.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини