Това ястие се приготвя във всяко българско семейство, ето и нашия вариант:
Необходими продукти:
200 гр. кайма
30 - 35 бр. лозови листа
100 гр. бял ориз
1 глава лук
2 моркова
5 скилидки чесън
30 ml олио
2 домата
5 - 6 листа джоджен
30 гр. краве масло
червен пипер
500 - 600 мл зеленчуков бульон
200 гр. кисело мляко
5 - 7 стръка копър
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, настържете морковите и заедно ги запържете в загрятото олио. Добавете две накълцани скилидки чесън и след като се задушат, прибавете ориза, запържете за още няколко минути и долейте 200 мл бульон. Овкусете със сол и черен пипер.
След като оризът поеме течността, добавете маслото и свалете от котлона. Когато изстине напълно, добавете каймата, джоджена и един домат, предварително обелен и нарязан на кубчета, след което разбъркайте добре.
Разстелете лозовите листа и в зависимост от големината им върху всяко сложете по една супена или чаена лъжица от плънката. Завийте сармите, като прехлупвате лозовите листа от двете страни и след това навивате.
На дъното на дълбока тенджера разстелете няколко лозови листа и върху тях наредете готовите сарми плътно една до друга. Най-горния ред покрийте отново с лозови листа, сложете резенчета домат и останалите скилидки чесън. Похлупете сармичките с чиния, която да ги придържа към дъното. Налейте толкова зеленчуков бульон, че течността да достига до ръба на чинията. Варете сармите около 30 – 40 минути.
Поднесете сармичките, гарнирани с лъжица кисело мляко.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Johansson
Коментиран от #2
10:24 26.11.2019
2 Пробай
До коментар #1 от "Johansson":
Не са бомбички, а куршумчета. Голяма врътня е да ги приготвиш, но си заслужава– в постния вариант(без кайма) се сервират и за Бъдни вечер–може и студени. За търпение, докато ги свиваш, си сипи една чашка от любимото.10:45 26.11.2019
3 Телефончету
10:46 26.11.2019