Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 10:11 9 493 3

Рецепта на деня: Лозови сармички с кайма и ориз

  • сарми-
  • кайма-
  • ориз-
  • месо-
  • какво да сготвя-
  • лозови

Традиционно ястие на българската трапеза

Рецепта на деня: Лозови сармички с кайма и ориз - 1
Снимка: Shutterstock

Това ястие се приготвя във всяко българско семейство, ето и нашия вариант:

Необходими продукти:

200 гр. кайма

30 - 35 бр. лозови листа

100 гр. бял ориз

1 глава лук

2 моркова

5 скилидки чесън

30 ml олио

2 домата

5 - 6 листа джоджен

30 гр. краве масло

червен пипер

500 - 600 мл зеленчуков бульон

200 гр. кисело мляко

5 - 7 стръка копър

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, настържете морковите и заедно ги запържете в загрятото олио. Добавете две накълцани скилидки чесън и след като се задушат, прибавете ориза, запържете за още няколко минути и долейте 200 мл бульон. Овкусете със сол и черен пипер.

След като оризът поеме течността, добавете маслото и свалете от котлона. Когато изстине напълно, добавете каймата, джоджена и един домат, предварително обелен и нарязан на кубчета, след което разбъркайте добре.

Разстелете лозовите листа и в зависимост от големината им върху всяко сложете по една супена или чаена лъжица от плънката. Завийте сармите, като прехлупвате лозовите листа от двете страни и след това навивате.

На дъното на дълбока тенджера разстелете няколко лозови листа и върху тях наредете готовите сарми плътно една до друга. Най-горния ред покрийте отново с лозови листа, сложете резенчета домат и останалите скилидки чесън. Похлупете сармичките с чиния, която да ги придържа към дъното. Налейте толкова зеленчуков бульон, че течността да достига до ръба на чинията. Варете сармите около 30 – 40 минути.

Поднесете сармичките, гарнирани с лъжица кисело мляко.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    6 0 Отговор
    Това на снимката мяза на кучешки бомбички.

    Коментиран от #2

  • 2 Пробай

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Не са бомбички, а куршумчета. Голяма врътня е да ги приготвиш, но си заслужава– в постния вариант(без кайма) се сервират и за Бъдни вечер–може и студени. За търпение, докато ги свиваш, си сипи една чашка от любимото.
  • 3 Телефончету

    6 0 Отговор
    Отново от,, чиста и млада,, кадънка, бих си хапнал тези сърмички, правих като тях, но забравих точната технология, някой ще каже, лесно е, но не е така, трябва да имат преди да сложиш, нещо сос или подобно, да имат приятна киселинност, това е майсторлъка при тази рецепта и точната мазнина и ориз..!