ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Лозови сармички с кайма и ориз

Традиционно ястие на българската трапеза

Публикувана: 26 Ноември, 2019 10:11
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1084
Рецепта на деня: Лозови сармички с кайма и ориз
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Това ястие се приготвя във всяко българско семейство, ето и нашия вариант:

Необходими продукти:

200 гр. кайма

30 - 35 бр. лозови листа

100 гр. бял ориз

1 глава лук

2 моркова

5 скилидки чесън

30 ml олио

2 домата

5 - 6 листа джоджен

30 гр. краве масло

червен пипер

500 - 600 мл зеленчуков бульон

200 гр. кисело мляко

5 - 7 стръка копър

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, настържете морковите и заедно ги запържете в загрятото олио. Добавете две накълцани скилидки чесън и след като се задушат, прибавете ориза, запържете за още няколко минути и долейте 200 мл бульон. Овкусете със сол и черен пипер.

След като оризът поеме течността, добавете маслото и свалете от котлона. Когато изстине напълно, добавете каймата, джоджена и един домат, предварително обелен и нарязан на кубчета, след което разбъркайте добре.

Разстелете лозовите листа и в зависимост от големината им върху всяко сложете по една супена или чаена лъжица от плънката. Завийте сармите, като прехлупвате лозовите листа от двете страни и след това навивате.

На дъното на дълбока тенджера разстелете няколко лозови листа и върху тях наредете готовите сарми плътно една до друга. Най-горния ред покрийте отново с лозови листа, сложете резенчета домат и останалите скилидки чесън. Похлупете сармичките с чиния, която да ги придържа към дъното. Налейте толкова зеленчуков бульон, че течността да достига до ръба на чинията. Варете сармите около 30 – 40 минути.

Поднесете сармичките, гарнирани с лъжица кисело мляко.


Поставете оценка на статията:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Johansson
1 Отговор
Това на снимката мяза на кучешки бомбички.

Коментиран от #2


Оценка:
-0 +5

Пробай
2 Отговор

До коментар #1 от "Johansson":


Не са бомбички, а куршумчета. Голяма врътня е да ги приготвиш, но си заслужава– в постния вариант(без кайма) се сервират и за Бъдни вечер–може и студени. За търпение, докато ги свиваш, си сипи една чашка от любимото.

Оценка:
-0 +3

Телефончету
3 Отговор
Отново от,, чиста и млада,, кадънка, бих си хапнал тези сърмички, правих като тях, но забравих точната технология, някой ще каже, лесно е, но не е така, трябва да имат преди да сложиш, нещо сос или подобно, да имат приятна киселинност, това е майсторлъка при тази рецепта и точната мазнина и ориз..!

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

-->
Ловци на бисери