Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно; 2 ч. л. сол; 2 ч. ч. хладка вода; 2 - 3 с. л. захар; 2 ч. л. суха мая; 2 с. л. масло.Начин на приготвяне:
В купа смесете маята и захарта с малко вода и оставете да престои 15 минути. В голяма купа смесете заедно брашното и солта. Смесете съдържанието на двете купи. Не месете, просто забъркайте, докато брашното се абсорбира. Покрийте купата с кърпа или найлоново фолио. Включете фурната на най-висока температура за една минута, а след това я изключете. Целта е да се създаде по-топла среда за хляба. Сложете съда с тестото във фурната, пише ladyzone.bg.
След като мине един час, разбъркайте тестото с вилица. Разделете го на две равни половини. Намажете две огнеупорни купи с масло и разпределете тестото в тях. Оставете го да втаса за още 30 минути.
Загрейте фурната до 220 градуса и печете хляба в продължение на 15 минути. Намaлете фурната до 150 градуса и печете още 15 минути.
Извадете купите и оставете хлябовете да се охладят върху решетка. Ако сте намазали стените на купите добре, хлябът няма да залепне. Не ги разчупвайте преди да са се охладили достатъчно добре.