Отидете към основна версия

4 256 1

Рецепта на деня: Селски хляб без месене

  • хляб-
  • без месене-
  • тесто-
  • брашно-
  • какво да сготвя

Невероятно вкусен

Снимка: Shutterstock

Селският бял хляб е най-лесното домашно печиво, което може да си направите. Много жени се притесняват от месенето на тестото – струва им се трудоемко, отнемащо много време, а и не са уверени в добрия краен резултат, пише ladyzone.bg. Опитайте тази рецепта и ще се уверите, че става изключително лесно, а и е невероятно вкусен:

Необходими продукти:

4 ч. ч. брашно
2 ч. л. сол
2 ч. ч. хладка вода
2 - 3 с. л. захар
2 ч. л. суха мая
2 с. л. масло

Начин на приготвяне:

В купа смесете маята и захарта с малко вода и оставете да престои 15 минути. В голяма купа смесете заедно брашното и солта. Смесете съдържанието на двете купи. Не месете, просто забъркайте, докато брашното се абсорбира. Покрийте купата с кърпа или найлоново фолио. Включете фурната на най-висока температура за една минута, а след това я изключете. Целта е да се създаде по-топла среда за хляба. Сложете съда с тестото във фурната.

След като мине един час, разбъркайте тестото с вилица. Разделете го на две равни половини. Намажете две огнеупорни купи с масло и разпределете тестото в тях. Оставете го да втаса за още 30 минути.

Загрейте фурната до 220 градуса и печете хляба в продължение на 15 минути. Намaлете фурната до 150 градуса и печете още 15 минути.

Извадете купите и оставете хлябовете да се охладят върху решетка. Ако сте намазали стените на купите добре, хлябът няма да залепне. Не ги разчупвайте преди да са се охладили достатъчно добре.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини