Необходими продукти:
- 4 ч. ч. брашно;
- 2 ч. л. сол;
- 2 ч. ч. хладка вода;
- 2 - 3 с. л. захар;
- 2 ч. л. суха мая;
- 2 с. л. масло.
Начин на приготвяне:
В купа смесете маята и захарта с малко вода и оставете да престои 15 минути. В голяма купа смесете заедно брашното и солта. Смесете съдържанието на двете купи. Не месете, просто забъркайте, докато брашното се абсорбира. Покрийте купата с кърпа или найлоново фолио. Включете фурната на най-висока температура за една минута, а след това я изключете. Целта е да се създаде по-топла среда за хляба. Сложете съда с тестото във фурната, пише ladyzone.bg.
След като мине един час, разбъркайте тестото с вилица. Разделете го на две равни половини. Намажете две огнеупорни купи с масло и разпределете тестото в тях. Оставете го да втаса за още 30 минути.
Загрейте фурната до 220 градуса и печете хляба в продължение на 15 минути. Намaлете фурната до 150 градуса и печете още 15 минути.
Извадете купите и оставете хлябовете да се охладят върху решетка. Ако сте намазали стените на купите добре, хлябът няма да залепне. Не ги разчупвайте преди да са се охладили достатъчно добре.

Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Я съм от село
Коментиран от #10
10:23 05.12.2019
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Пич
Коментиран от #4, #8
10:14 20.05.2025
4 ичке
До коментар #3 от "Пич":
мчи то и ти си тъйКоментиран от #7
10:27 20.05.2025
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Пич
До коментар #4 от "ичке":
Да , но аз лесно ще се науча как да опека хляб , а ти никога няма да се научиш как да не бъдеш умствено ощетена !!!10:36 20.05.2025
8 Хлебар
До коментар #3 от "Пич":
Тия домашни хлебопекари правят на гадния хляб, защото водата няма къде да попие и вместо коричка отдолу образува шупли като на кекс. В метална тава задължително се ръси плътно с брашно, а най добре е каменна плоча за печенеКоментиран от #9, #11, #12
14:12 20.05.2025
9 Пич
До коментар #8 от "Хлебар":
Благодаря ви за съветите ! Ще се съобразя !14:31 20.05.2025
10 Да, ама НЕ
До коментар #1 от "Я съм от село":
Сложе бакпулвер тогава, ще стане по-лесно.10:24 21.05.2025
11 Гинко Билоба
До коментар #8 от "Хлебар":
Печи в тава на фурна! Отдолу се слага само олио и става хрупкава леко мазна коричка. Брашно се ръси при десертите като кекс, при питка ще е гадно.10:32 21.05.2025
12 Баце,
До коментар #8 от "Хлебар":
В апартамента ще си сложа даже две каменни плочи, в пещта от зидан камък. Мой, ти в замък ли живееш бе? Каменна плоча, хе хе...Моята хлебопекарна е от евтините, но откакто я имам отново проядох хляб, вече четвърта година.
11:00 21.05.2025