20 Май, 2025 10:05 7 649 12

Рецепта на деня: Селски хляб без месене

  • хляб-
  • без месене-
  • тесто-
  • брашно-
  • какво да сготвя

Най-лесното домашно печиво, което може да си направите

Рецепта на деня: Селски хляб без месене - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 4 ч. ч. брашно;
  • 2 ч. л. сол;
  • 2 ч. ч. хладка вода;
  • 2 - 3 с. л. захар;
  • 2 ч. л. суха мая;
  • 2 с. л. масло.

Начин на приготвяне:

В купа смесете маята и захарта с малко вода и оставете да престои 15 минути. В голяма купа смесете заедно брашното и солта. Смесете съдържанието на двете купи. Не месете, просто забъркайте, докато брашното се абсорбира. Покрийте купата с кърпа или найлоново фолио. Включете фурната на най-висока температура за една минута, а след това я изключете. Целта е да се създаде по-топла среда за хляба. Сложете съда с тестото във фурната, пише ladyzone.bg.

След като мине един час, разбъркайте тестото с вилица. Разделете го на две равни половини. Намажете две огнеупорни купи с масло и разпределете тестото в тях. Оставете го да втаса за още 30 минути.

Загрейте фурната до 220 градуса и печете хляба в продължение на 15 минути. Намaлете фурната до 150 градуса и печете още 15 минути.

Извадете купите и оставете хлябовете да се охладят върху решетка. Ако сте намазали стените на купите добре, хлябът няма да залепне. Не ги разчупвайте преди да са се охладили достатъчно добре.

Рецепта на деня: Селски хляб без месене
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я съм от село

    16 3 Отговор
    Уж че е лесна, пак нема да ми се получат нещата, оти има мая.!

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    6 8 Отговор
    Имам хлебопекарна висок клас , която работи като амстердамска професионалистка ! Само даваш парите за да я заредиш , и всичко сама прави !

    Коментиран от #4, #8

  • 4 ичке

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    мчи то и ти си тъй

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "ичке":

    Да , но аз лесно ще се науча как да опека хляб , а ти никога няма да се научиш как да не бъдеш умствено ощетена !!!
  • 8 Хлебар

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Тия домашни хлебопекари правят на гадния хляб, защото водата няма къде да попие и вместо коричка отдолу образува шупли като на кекс. В метална тава задължително се ръси плътно с брашно, а най добре е каменна плоча за печене

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 9 Пич

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хлебар":

    Благодаря ви за съветите ! Ще се съобразя !
  • 10 Да, ама НЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Я съм от село":

    Сложе бакпулвер тогава, ще стане по-лесно.
  • 11 Гинко Билоба

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хлебар":

    Печи в тава на фурна! Отдолу се слага само олио и става хрупкава леко мазна коричка. Брашно се ръси при десертите като кекс, при питка ще е гадно.
  • 12 Баце,

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хлебар":

    В апартамента ще си сложа даже две каменни плочи, в пещта от зидан камък. Мой, ти в замък ли живееш бе? Каменна плоча, хе хе...
    Моята хлебопекарна е от евтините, но откакто я имам отново проядох хляб, вече четвърта година.