Хумус може да се намери в почти всеки магазин, но приготвянето му е толкова лесно и приятно, че няма смисъл да се задоволявате с готовата пакетирана храна. Рецептата за хумус може да бъде адаптирана спрямо вкуса на всеки, като добавите маслини, чушки, патладжан и т.н., тук ви предлагаме основната част:
Необходими продукти:
400 гр. нахут от консерва
2 с. л. сусамов тахан
сокът от 1 лимон
2 скилидки чесън
100 мл зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Отцедете нахута и го изсипете в купата на кухненски робот. Добавете сусамовия тахан, лимоновият сок, намачканите скилидки чесън, овкусете се със сол и разбийте добре. Постепенно на части налейте зехтина и разбъркайте, докато зехтинът се поеме от сместа.
Поднесете с филийка препечен хляб.