Отидете към основна версия

1 Януари, 2020 11:09, обновена 1 Януари, 2020 11:09 4 001 9

Как лекуват „пиянския глад“ по света?

  • махмурлук-
  • храни-
  • пиянски глад-
  • лек-
  • облекчава-
  • помага-
  • пиене-
  • алкохол

Има определени храни, които доказано лекуват махмурлук

Снимки: shutterstock

Махмурлукът за мнозина е неизбежно следствие от времето, прекарано с близките хора по време на празниците. Най-сигурният начин да не се сдобиете снего е да избягвате консумацията на алкохол, но сякаш всички забравят за това правило щом дойде време за празнуване.

Както знаем на следващата сутрин повечето хора съжалявт горчиво за свръх празничното си настроение, защото прекомерната консумация на алкохол традиционно води до неприятни усещания като главоболие, дискомфорт в стомаха, замаяност и гадене. А добрите купони завършват и с известния „пиянски глад“.

Една от стратегиите, да се избегнат досадните и болезнени „странични ефекти“ от алкохолната веселба, е изборът на правилните храни на следващия ден.

В България намираме отговора на този проблем в горещата шкембе чорба и ледената бира. Според други нации разковничето се крие във въглехидратите.

Махмурлукът по същество е тежко обезводняване, придружено от спад в кръвната захар, и води до редица симптоми като гадене, умора, раздразнителност и главоболие.

Вижте какво ядат хората по света, за да се справят с махмурлука:

Размачкано авокадо на препечена филия е австралийско изобретение, което се е доказало като добър лек за борбата с махмурлука. Високото съдържание на калий в авокадото помага за попълването липсите на ключовото вещество, а яйцата, които се сервират със сандвича, съдържат витамин А и правят тоста предпочитан избор за махмурлиите. Добавете малко лют сос, за да засилите аромата и ще усетите как се събуждат сетивата ви.

Проучване показва, че най-често след алкохолен запой американците ядат пица. Горещото разтопено сирене съставлява огромна част от чара на пицата, особено ако ви гони махмурлук. Но от друга страна пицата не е единственият начин да пробваме да излекуваме махмурлука с голяма доза сирене.

В Канада наблягат на пържените картофи, а в Мексико ядат традиционния такос с месо, който е част от кухнята на цяла Латинска Америка.

В Бразилия залагат на акараже - ястие, приготвено от обелен черноок боб, оформен на топка и изпържен в палмово масло.

След тежка пиянска вечер ирландците обичат да имат на масата смачкани сварени картофи, разбъркани с нарязан стар и пресен лук и залети с разтопено масло.

Италианците сядат със запечени хлебчета с месо, пържен лук и рукола.

Германците залагат на наденички с кетчуп и пържени картофи с майонеза, поръсени задължително с къри.

В Турция най-популярната „drunk food“ е дюнерът.

В Иран обичайно се приготвя персийска пица, за която е характерно, че не се използва никакъв сос за тестото.

Японците след запой си поръчват супа „Рамен“, кръстена на специалния вид фиде. Тя е със зеленчуци, различни подправки и сурово яйце. В Китай залагат на шишчетата с месо.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.

Свързани новини