Махмурлукът за мнозина е неизбежно следствие от времето, прекарано с близките хора по време на празниците. Най-сигурният начин да не се сдобиете снего е да избягвате консумацията на алкохол, но сякаш всички забравят за това правило щом дойде време за празнуване.
Както знаем на следващата сутрин повечето хора съжалявт горчиво за свръх празничното си настроение, защото прекомерната консумация на алкохол традиционно води до неприятни усещания като главоболие, дискомфорт в стомаха, замаяност и гадене. А добрите купони завършват и с известния „пиянски глад“.
Една от стратегиите, да се избегнат досадните и болезнени „странични ефекти“ от алкохолната веселба, е изборът на правилните храни на следващия ден.
В България намираме отговора на този проблем в горещата шкембе чорба и ледената бира. Според други нации разковничето се крие във въглехидратите.
Махмурлукът по същество е тежко обезводняване, придружено от спад в кръвната захар, и води до редица симптоми като гадене, умора, раздразнителност и главоболие.
Вижте какво ядат хората по света, за да се справят с махмурлука:
Размачкано авокадо на препечена филия е австралийско изобретение, което се е доказало като добър лек за борбата с махмурлука. Високото съдържание на калий в авокадото помага за попълването липсите на ключовото вещество, а яйцата, които се сервират със сандвича, съдържат витамин А и правят тоста предпочитан избор за махмурлиите. Добавете малко лют сос, за да засилите аромата и ще усетите как се събуждат сетивата ви.
След тежка пиянска вечер ирландците обичат да имат на масата смачкани сварени картофи, разбъркани с нарязан стар и пресен лук и залети с разтопено масло.
Италианците сядат със запечени хлебчета с месо, пържен лук и рукола.
Германците залагат на наденички с кетчуп и пържени картофи с майонеза, поръсени задължително с къри.
В Иран обичайно се приготвя персийска пица, за която е характерно, че не се използва никакъв сос за тестото.
Японците след запой си поръчват супа „Рамен“, кръстена на специалния вид фиде. Тя е със зеленчуци, различни подправки и сурово яйце. В Китай залагат на шишчетата с месо.