Модерната веган диета, която все повече хора по света започват да следват, се оказа пагубна за любителите на чашката. Макар да се слави с множеството си ползи за здравето, този хранителен режим, от който отсъства не само месото, но и всички животински продукти, той има и доста недостатъци. Един от тях споделят учени от Университета в Утрехт, Холандия.
В тяхното скорошно проучване се казва, че веганите страдат от много по-лош и тежък махмурлук в сравнение с хората, които консумират месо, пише британският вестник Independent.
Екипът изследвал начините, по които хранителните навици и различните хранителни режими се отразяват на консумацията на алкохол и по-конкретно на последиците след нея.
Учените открили, че хората, които не ядат месо могат да изпитат по-тежък и неприятен махмурлук, заради отсъствието на две много важни хранителни вещества в диетата им.
Изследователите провели експеримент, в който наблюдавали и следяли за симптоми на махмурлук като главоболие, гадене, виене на свят, повръщане, сърцебиене и жажда при 13 доброволци, обичащи да си пийват.
Данните от наблюдението, публикувани в Journal of Clinical Medicine, показали, че онези, в чиято диета липсвали витамин В3 и цинк, страдали от много по-неприятен махмурлук от останалите.
Витамин В3 се среща в червеното месо, домашните птици и рибата, както и в авокадото, гъбите, фъстъците и пълнозърнестите храни. Цинкът от своя страна се среща най-често в месото, мидите, яйцата, бобовите и млечните продукти.
Въпреки че веганската диета е в състояние да осигури всички необходими на организма хранителни вещества, проучвания сочат, че веганите са по-склонни да имат дефицит на никотинова киселина (витамин В3) и цинк, в сравнение с тези, които ядат месо.