Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца сладкар Коста Гараш. За първи път е представена в гр. Русе, а през 1960 г е представена в София, пише recepti.gotvach.bg. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта "Сахер".
Необходими продукти:
За блата:
белтъци - 10 бр.
орехи - 400 г смлени
захар - 200 г
За пълнежа:
сметана - 400 г
захар - 100 г фин кристал
черен шоколад - 450 г за топене
За шоколадовия ганаш:
черен шоколад - 200 г за топене
олио - 2 с. л.
зелен кокос - или смлян шамфъстък за поръска
Начин на приготвяне:
БЛАТОВЕ:
В купата на миксера се поставят белтъците със стайна температура, разпенват се и се добавя захарта на порции. Не се разбива плътен сняг, защото блатовете след това ще станат прекалено чупливи, нека да е разбит меко белтъкът, но да не е и течен. Трябва да пада от бъркалка бавно.
След като се е разтопила напълно захарта, се добавят смлените орехи. Разбърква се с шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели се на равни 5 блата и всеки се изсипва във формата, заглажда се.
Пече се на 160 градуса за около 5 до 7 минути. Веднага се обръща и внимателно се сваля хартията. След изпичане се оставят настрана да се охладят.
ПЪЛНЕЖ:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за около 5 до 7 минути. Сметаната се разбива с миксер на слаб оборот, на порции се добавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до хомогенност.
Тортата се подрежда, като се поставя един от блатовете в подходяща плоска тортена чиния, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със следващ блат и така до последния. Тортата "Гараш" се покрива с крем от всички страни. Оставя се на студено за около 1 час.
ШОКОЛАДОВ ГАНАШ:
Шоколадът се разтопява на водна баня, добавят се и лъжиците олио за блясък. Сваля се и се налива в малък кръг върху средата на тортата и леко започва да се накланя настрани, за да може да се разтече правилно. Следва нова порция шоколад и така до края на количеството.
Не се ползва шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с цветен кокос или със смлян шамфъстък, предварително леко запечен на тиган.
Реже се на тесни парчета с остър нож, предварително натопен в гореща вода и подсушен.