Last news in Fakti

2 Февруари, 2020 11:05 12 213 6

Рецепта на деня: Оригиналната торта "Гараш"

  • торта-
  • гараш-
  • шоколад-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Реплика на така известната торта "Сахер"

Рецепта на деня: Оригиналната торта "Гараш" - 1
Снимка: Shutterstock

Това е оригиналната рецепта на торта Гараш, представена от унгареца сладкар Коста Гараш. За първи път е представена в гр. Русе, а през 1960 г е представена в София, пише recepti.gotvach.bg. Тортата се приготвя с 5 белтъчни блата, които се намазват с шоколадов мус от сметана и шоколад. Българската торта Гараш е реплика на така известната торта "Сахер".

Необходими продукти:

За блата:

белтъци - 10 бр.

орехи - 400 г смлени

захар - 200 г

За пълнежа:

сметана - 400 г

захар - 100 г фин кристал

черен шоколад - 450 г за топене

За шоколадовия ганаш:

черен шоколад - 200 г за топене

олио - 2 с. л.

зелен кокос - или смлян шамфъстък за поръска

Начин на приготвяне:

БЛАТОВЕ:

В купата на миксера се поставят белтъците със стайна температура, разпенват се и се добавя захарта на порции. Не се разбива плътен сняг, защото блатовете след това ще станат прекалено чупливи, нека да е разбит меко белтъкът, но да не е и течен. Трябва да пада от бъркалка бавно.

След като се е разтопила напълно захарта, се добавят смлените орехи. Разбърква се с шпатула. Тестото се премерва на кантарче, дели се на равни 5 блата и всеки се изсипва във формата, заглажда се.

Пече се на 160 градуса за около 5 до 7 минути. Веднага се обръща и внимателно се сваля хартията. След изпичане се оставят настрана да се охладят.

ПЪЛНЕЖ:

Шоколадът се разтопява на водна баня. Сваля се от котлона и леко се охлажда за около 5 до 7 минути. Сметаната се разбива с миксер на слаб оборот, на порции се добавя и захарта. На струйка се прибавя и разтопеният шоколад. Разбърква се до хомогенност.

Тортата се подрежда, като се поставя един от блатовете в подходяща плоска тортена чиния, покрива се с 1/4 от крема и се захлупва със следващ блат и така до последния. Тортата "Гараш" се покрива с крем от всички страни. Оставя се на студено за около 1 час.

ШОКОЛАДОВ ГАНАШ:

Шоколадът се разтопява на водна баня, добавят се и лъжиците олио за блясък. Сваля се и се налива в малък кръг върху средата на тортата и леко започва да се накланя настрани, за да може да се разтече правилно. Следва нова порция шоколад и така до края на количеството.

Не се ползва шпатула за намазване. Оставя се на студено да се стегне. Преди сервиране се поръсва с цветен кокос или със смлян шамфъстък, предварително леко запечен на тиган.

Реже се на тесни парчета с остър нож, предварително натопен в гореща вода и подсушен.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Did

    2 0 Отговор
    Браво, Вени! Довечера те каня на торта!
  • 2 Обикновен Бг

    14 8 Отговор
    Торта Гараж, А.
    Вчера купих на една баба храна, търсеше в едно кошче ядене за да ЯДЕ, ЧЕ ОТ 4 ДНИ НЕ Е ЯЛА.
    А тука торта гараж.
    Абе в.а.щ.а ................
  • 3 Диабетът дебне отвсякъде...!

    2 3 Отговор
    Не само той, но торта гараш не е кой знае какво, в една уж известна сладкарница е доста скъпа, но ако бъда на гости и някой ме почерпи с такава торта, за да не обидя домакина, ще си хапна едно парче...!
  • 4 някой

    3 0 Отговор
    Една неточност: шоколадов ганаж не се прави така, по така описания начин ще се пука при рязане,няма да е мек и пластичен. Може да стане така,но само от най скъпия белгийски шоколад който се намира у нас, но е недостъпен за обикновена домакиня.Не за друго,ами не се предлага в търговската мрежа, доставя се до сладкарски цехове.Един супер лесен начинхза заливане на тортата: взимате най хубавия течен шоколад, охладен може да се реже, стопявате го на водна баня,темперирате го до 32 градуса,демек охлаждате го с леко разбъркване и заливате охладената торта.Не добавяте НИЩО към него.
  • 5 Услуги по домовете

    3 0 Отговор
    Баба ганашшшш. се нарича тази заливка и тортата гарашшш..! (автора е писал точно...!)
  • 6 Оригиналният Гараш

    0 0 Отговор
    Торта "Гараш" 1935
    Продукти:

    250 грама млени орехи (може и лешници);

    350 грама пудра захар;

    10-12 белтъка;



    Приготовление:

    Захарта и орехите се смесват, прибавяме белтъците и бъркаме докато се образува една възрядка каша.

    Разделя се и пече на 5-6 платки (като Добуш) в умерена пещ.

    Веднага щом се опекат изваждат се от формата, тъй като изстинали се натрошават.

    Попълват се със следния крем:

    Продукти за крема

    300 грама шоколад;

    5 жълтъка;

    500 грама захар;

    1 чаша мляко;

    500 грама краве масло или млечен каймак (млечна сладкарска сметана с висока масленост);



    Приготовление на крема

    Шоколада надробен, млякото, захарта, жълтъците и маслото се поставят общо на огъня и бъркат докато заврът (най-много 10 минути). Поставя се на студено за да изстине, а ако бързаме може да бъркаме докато изстине и добие сивошоколадов цвят. С този крем попълваме до 1/2 см (половин сантиметър) платките, закръгляваме го добре, за да се получи правилна торта. Отгоре се полирва с шоколадова глазура и гарнирва с останалия крем (с бадеми боядисани в зелена боя).

    Една от най-хубавите торти.

    Крем Гараш (1935)
    Забележка: Това е отделен крем, не е част от тортата


    Продукти:

    750 грама захар;

    1 кг. каймак;

    1 ½ кг. кувертюр;

    1 прах ванилия;



    Приготовление:

    Захарта и каймака се бъркат на огъня до завиране. Прибавя им се кувертюра предварително надробен и оставя да ври още 10 минути.



    Източник: Полик