Бьоф Строганов е ястие, което в най-простия си вариант представлява крехко телешко месо със сос от гъби и заквасена сметана, сервирано с гарнитура от сварен ориз или паста. Популярно в целия свят, това ястие носи името на основната си съставка – телешко месо (фр. boeuf) и фамилията на руския граф Григорий Александрович Строганов. Графът бил много богат и известен в родината си. Голям гастроном, също така. Ето как се приготвя:
Необходими продукти:
400 гр. телешко бонфиле
1/4 чаша масло
1 глава лук
200 гр. гъби
1 супена лъжица червен пипер
една щипка индийско орехче
1/2 чаша телешки бульон
1/4 чаша сухо бяло вино
1/2 супена лъжица доматено пюре
100 грама заквасена сметана
1 супена лъжица накълцан магданоз
Начин на приготвяне:
Разтопете половината от маслото в голям тиган. Карамелизирайте лука на средно-слаб огън. Отделете го настрани.
Нагрейте тигана до висока температура, после добавете 1 супена лъжица масло. Добавете телешкото да се готви за около 5 минути. Когато е готово, отделете го в една чиния.
Върнете тигана да загрее до средна температура и добавете останалото масло. Запържете гъбите в маслото, подправете с индийско орехче и червен пипер. Извадете и гъбите.
Деглазирайте тигана с бульона, доматеното пюре и виното. Оставете да се редуцира наполовина.
Добавете сметаната в тигана, разбъркайте, докато сосът стане гладък. Загрейте го. Добавете телешкото месо, гъбите и карамелизирания лук. Добавете магданоз към соса. Гответе го, докато се затопли напълно, за около 5 минути.
Подправете и сервирайте върху канапе от сварен ориз.