Отидете към основна версия

8 181 7

Кръстиха Нов вид неоново зелен паяк на „Лейди Гага на математиката“ (СНИМКИ)

  • лейди гага на математиката-
  • седрик вилани-
  • паяк-
  • araniella-
  • araniella villanii-
  • нов вид-
  • френски математик-
  • неоново зелен

Паякът е кръстен на Седрик Вилани, известен като „Лейди Гага на математиката“, който също така обича паяците

Снимки: shutterstock

Новооткритият неоново зелен паяк, който използва сложни математически уравнения, за да плете паяжините си, наскоро бе кръстен на „Лейди Гага на математиката“. За него се разказва в ново проучване, публикувано на 22 януари в списанието ZooKeys.

Яркозеленият паякообразен е част от семейството на паяците-тъкачи на кълбовидни паяжини (Araneidae), чиито представители "са склонни да изграждат красиви и архитектурно естетически паяжини", които изглеждат така, сякаш са се придържали към златното съотношение, заявява водещият автор на изследването Алиреза Замани, докторант в Отделът за биологично разнообразие в университета в Турку, Финландия, пише сайтът Live Science.

Новооткритият паяк гради много прецизни паяжини, с невероятна точност и последователност на нанишките, отбеляза ученият.

За да подчертае изкусните тъкачески умения на осмокракото създание, Замани е нарекъл новооткрития вид Araniella villanii, на името на френския математик Седрик Виляни - носител на Медала на Филдс за 2010 г.“, награда, присъждана на математици на възраст под 40 години от Международния математически съюз.

Всъщност има и друга причина паякът да е кръстен именно на този математически гений - Вилани е огромен фен на паяците.

"Любовта на Вилани към паяците е очевидна заради брошката с форма на паяк, която винаги присъства на ревера му", казва Замани и допълва: "Въпреки че той никога не е обяснявал причината за страстта си към паяците, ние решихме да направим връзка между тях в реалния живот и да кръстим този паяк-математик на човека-математик."

Подобно на други представители на рода Araniella, новооткритият неоново зелен паяк се храни с малки летящи насекоми и изгражда паяжините си в гори, храсти и ниска растителност, където зеленото му тяло се прикрива добре.

"Той обитава югозападния Иран, Източен Казахстан и Северна Индия, регион на разпространение, обхващащ най-малко 10 страни, и все пак видът досега не е бил известен на науката", казва Замани.

Това откритие показва колко много неизвестни видове вероятно все още са някъде там.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини