Отидете към основна версия

12 688 37

Мастурбация и оргазми в борбата с грипа и настинките

  • оргазми-
  • грип-
  • настинки-
  • здраве-
  • мастурбация

Здравето е във вашите ръце

Снимка: Shutterstock

Тялото и мозъкът реагират на химикалите и хормоните, които се отделят при сексуалния акт. Според учените това е факт, независимо дали става въпрос за контакт между двама партньори или за самозадоволяване. Мастурбацията може да се окаже полезно оръжие в борбата с грипа и настинките, твърдят учени, цитирани от електронното издание Big Think.

Оргазмите са нормално физиологично явление и са проучени детайлно от науката, но все още има какво да се научи за ефектите, които те оказват върху общото състояние на човешкия организъм, пише profit.bg.

Мастурбацията, например, предизвиква прилив на допамин и окситоцин, които са известни като “хормоните на щастието”. Но позитивното им влияние не се изчерпва само с подобряване на настроението. Окситоцинът, например, ограничава въздействието на хормона кортизол, който се увеличава в състояние на стрес, страх или паника.

Според изследователите на медицинските ефекти на оргазма, той е най-силният генератор на допамин, който човек може да изпита, без да приема лекарствени препарати.

В същото време приливът на окситоцин и допамин подсилва и имунната система на организма, увеличавайки неговата устойчивост на инфекции и вирусни зарази, твърдят изследователи от университетската клиника в германския град Есен.

Техните наблюдения се базират на проучване, проведено сред 11 доброволци, което изследва ефектите от мастурбацията върху белите кръвни телца и имунната система.

Друго медицинско изследване пък проучва ефектите от самозадоволяването на база представителна извадка от 800 пациенти с мигрена и 200 пациенти с други признаци на главоболие. 60% от участниците са изпитали облекчение на симптомите, след като са участвали в сексуални занимания (включително и сами).

Според учените няма нищо учудващо във факта, че както лошите навици (недоспиване, преяждане, злоупотреби с алкохол, цигари и т.н.) се отразяват зле на имунната система, позитивните практики (като редовния сън и сексуалните контакти) могат да подсилят човешкия организъм.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини