Яйцата са сред най-консумираните храни по света. Не само че можете да ги приготвите под множество различни форми, но те са и богат източник на много разнообразни полезни хранителни вещества.
Яйцата са едно от най-изyмитeлнитe творения на природата. Но освен като храна, те могат да бъдат използвани и по peдицa други начини. Техните черупки, например, са с високо съдържание на калций.
Повечето хора изxвъpлят десетки черупки от яйце седмично, защото cмятат, че ca абсолютно нeпoтpeбни.
Това обаче не е така, защото всяка черупка съдържа почти 95% калциев карбонат (CaCO3).
Калциевия карбонат е изключително популярен като хранителна добавка. Той лесно се разгражда и усвоява от човешкия организъм и бързо се включва в метаболизма, действайки оздравително на костите и зъбите.
Освен CaCO3, в яйчената черупка се съдържат над 25 други микроелемента, необходими за човешкия организъм. В състава им присъстват мед, флуор, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др., както и глюкозамин и хиалуронова киселина, които подобряват еластичността на ставите и подобряват способността им да абсорбират механични сътресения без да се нараняват.
С тази вода можете да поливате цветята у дома, замествайки изкуствената тор. Калцият в нея спомага за заздравяване на кореновата система на всички видове цветя. Останалите полезни минерални соли, които се отделят във водата при варене на яйца, допринасят за растежа и развитието на вашите цветя и растения.
Вместо да купувате изкуствени торове, можете да поливате цветята си с водата, в която сте варили яйцата. Трябва обаче да внимавате с количеството, защото, ако прекалите, можете да убиете стайните си растения. Препоръчително е да използвате такава вода веднъж месечно, веднага след като изстине, за да запази своите полезни свойства.