Отидете към основна версия

8 765 14

Ето как да мием правилно ръцете си (ВИДЕО)

  • ръце-
  • хигиена-
  • миене на ръце-
  • коронавирус-
  • правилна техника-
  • вируси-
  • бактерии-
  • микроби

Сапун и вода - ефективните убийци на коронавируса

Снимки: shutterstock

По ръцете има множество микроби. Но ако мием ръцете си редовно и правилно, можем да се избавим от повечето от тях.

Сапунът и водата са ефективни убийци на всевъзможни микроби, които ни разболяват, сред които е и коронавируса. Причината за това се крие в способността на сапуна едновременно да привлича и да отблъсква мазнините.

Сапунът действа като разрушител, който срутва сграда и отнася всички тухли, казва Пали Тордарсон, преподавател по химия в университета на Нов Южен Уелс. Публикацията му в Twitter за чудесата на сапуна се разпространи светкавично в социалната мрежа.

Тъй като молекулите в сапуна имат двойнствена природа, една част от тях привличат водата и отблъскват мазнините и протеините, а другата привлича мазнините и отблъсква водата, обяснява химикът.

Когато налеем мазнина във вода, отделните капки се събират в една голяма, която плува на повърхността, защото мазнините не се смесват с водата. Но ако смесим сапун с вода и зехтин, мазнината се разпръсква. Причината за това е, че сапунът привлича мазнините със своите липофилни съставки и в същото време го разгражда с хидрофилните си съставки.

Вирусите представляват РНК или ДНК, покрита с мазнина и протеин, обяснява химикът. Той нарича вирусите "мазни топчици в наноразмер". А сапунът безотказно унищожава подобни "мазни топки". Той се справя с вируса по същия начин, по който разгражда мазнината във вода, казва Тордарсон.

Той пояснява, че химическите връзки между съставките на вируса не са толкова здрави и това позволява на сапуна да предизвика разпада му. Въпреки това е нужно време това да се случи, затова се препоръчва да мием ръцете си поне 20 секунди. После водата изпраща вече обезвредените компоненти на вируса в канала.

Но как точно трябва да мием ръцете си през тези, най-малко, 20 секунди, за да се справим идеално с полепналите по тях микроби?

За начало трябва първо да навлажните ръцете си, преди да вземете сапуна. Не трябва да използвате обаче гореща вода, защото тя вреди на кожата. Мийте ръцете си по-скоро с хладка вода.

По-важна от температурата е техниката на миене.

Добре насапунисайте ръцете си. Първо измийте добре горната част на ръцете си. Почитите ноктите и върховете на пръстите си. Не забравяйте да разтъркате сапуна и между пръстите си.

Бързото измиване не е достатъчно. Трябва да сапунисвате ръцете си най-малко 20-30 секунди. Колкото да изпеете Happy Birthday два пъти. След това измийте ръцете обилно с вода. И ги подсушете - и между пръстите. Най-добре с чиста кърпа. А хартиените салфетки със сигурност са за предпочитане пред сешоарите за ръце. За вратите-по-добре използвайте лакът или ръкава си.

Вижте как правилно да миете ръцете си в това видео от Deutsche Welle:

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини