Отидете към основна версия

7 242 26

Домашните котки убиват по 300 млн. животни годишно в Австралия

  • котки-
  • австралия-
  • домашни котки-
  • убийци-
  • диви животни

25 процента от домакинствата в Австралия имат домашни котки

Снимка: shutterstock

Домашните котки в Австралия убиват близо 300 милиона животни всяка година, се казва в ново изследване, публикувано в сп. Wildlife Research.

Според данните от проучването, финансирано от правителството, годишно на квадратен километър загиват около 8000 животни.

Близо 2,7 милиона или 25 % от домакинствата в Австралия имат домашни котки, като около половината от тях притежават повече от една. Така общият брой на домашните котки става 3,8 милиона.

Изследването е първото по рода си, направено с цел да се прецени въздействието на домашните котки върху австралийската дива природа.

Според проучването около 1,1 милиона от тях не напускат домовете си и не представляват заплаха за дивата природа. Останалите 2,7 милиона, или 71 процента от всички домашни котки, имат възможност да бродят и ловуват навън. Всяка от тях убива годишно 110 местни животни - 40 влечуги, 38 птици и 32 бозайника. Това означава, че домашните котки убиват колективно 297 милиона местни животни всяка година.

Въздействието е най-осезаемо в градовете, където на квадратен километър бродят между 40 и 70 котки. Общият брой на жертвите им върху посочената площ е 8100.

Изследователите отбелязват, че има редица документирани случаи една-единствена домашна котка да е отговорна за намаляването на видовете в даден район.

Домашните котки са виновници за намаляването на популациите на видове като летяща катерица пигмей в югоизточните части на щата Нов Южен Уелс, на влечуги от семейство Сцинкови в покрайнините на Пърт, на вид безкраки гущери в Канбера.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.

Свързани новини