Last news in Fakti

15 Май, 2020 18:35 7 203 26

Домашните котки убиват по 300 млн. животни годишно в Австралия

  • котки-
  • австралия-
  • домашни котки-
  • убийци-
  • диви животни

25 процента от домакинствата в Австралия имат домашни котки

Домашните котки убиват по 300 млн. животни годишно в Австралия - 1
Снимка: shutterstock

Домашните котки в Австралия убиват близо 300 милиона животни всяка година, се казва в ново изследване, публикувано в сп. Wildlife Research.

Според данните от проучването, финансирано от правителството, годишно на квадратен километър загиват около 8000 животни.

Близо 2,7 милиона или 25 % от домакинствата в Австралия имат домашни котки, като около половината от тях притежават повече от една. Така общият брой на домашните котки става 3,8 милиона.

Изследването е първото по рода си, направено с цел да се прецени въздействието на домашните котки върху австралийската дива природа.

Според проучването около 1,1 милиона от тях не напускат домовете си и не представляват заплаха за дивата природа. Останалите 2,7 милиона, или 71 процента от всички домашни котки, имат възможност да бродят и ловуват навън. Всяка от тях убива годишно 110 местни животни - 40 влечуги, 38 птици и 32 бозайника. Това означава, че домашните котки убиват колективно 297 милиона местни животни всяка година.

Въздействието е най-осезаемо в градовете, където на квадратен километър бродят между 40 и 70 котки. Общият брой на жертвите им върху посочената площ е 8100.

Изследователите отбелязват, че има редица документирани случаи една-единствена домашна котка да е отговорна за намаляването на видовете в даден район.

Домашните котки са виновници за намаляването на популациите на видове като летяща катерица пигмей в югоизточните части на щата Нов Южен Уелс, на влечуги от семейство Сцинкови в покрайнините на Пърт, на вид безкраки гущери в Канбера.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    29 4 Отговор
    Те и аборигените от котките намаляват!
  • 2 Защитник

    46 11 Отговор
    Поредната статия от поредния коткомразец - само че домашните котки до сега не са убили нито един човек за разлика от домашните кучета. Домашните котки отделно спират разпространението на плъхове и мишки и никакво полезно действие от домашните кучета. За разлика от уличните кучета които също убиват милиони животни - катерички не останаха в парковете.

    Проблема не е в котките и кучетата а в безотговорните им собственици.

    Коментиран от #6, #23

  • 3 Фактология

    18 4 Отговор
    Има разлика Миленче от улична,дворна и домашна като последната живее в затворено пространство.
  • 4 гост

    21 16 Отговор
    Сега е момента да издигнем лозунга "Убийте котка, спасете природата! "
  • 5 Байо, сопри се малце

    35 8 Отговор
    Това вече е прекалено! Може би домашните котки са виновни и за изсичането на тропическите гори и осирането на океаните с пластмасови отпадъци... А?
  • 6 Лилан Банов

    30 7 Отговор

    До коментар #2 от "Защитник":

    Не се споменава че 1/2 от убитите животни са мишки, които могат да се възпрошзведат в огромни мащаби, МОЯТА МАЛКА ЖЕНСКА КОТКА ЗА 4 ГОДИНИ Е УБИЛА ОКОЛО 40 МИШКИ, 20 ПТИЦИ И 1 КАТЕРИЦА, ИМАМ И ГОЛЯМ МЪЖКИ КОЙТО Е УБИЛ САМО 2 МИШКИ

    Коментиран от #15

  • 7 Котки

    30 7 Отговор
    Където има Котки - Няма :
    Змии, хлебарки, мишки и всякакви други пълзящи.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лилан Банов

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Котки":

    Това е вярно КОТКАТА ПЪРВА ЩЕ ЗАБЕЛЕЖИ ЗМИЯТА И ЩЕ СЕДИ ТАМ ДОКАТО НЕ СЕ РАЗКАРА / АКО Е ЖЕНСКА, МЪЖКИЯТ МОЖЕ И ДА СИ ГЛЕДА КЕФА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 цербер

    17 7 Отговор
    "домашните котки убиват колективно 297 милиона местни животни всяка година." Това са пълни глупости! Котките преследват мишки. Плюс това австралийците хранят тези домашни любимци. Ако котките убиват толкова животни,това означава,че в Австралия няма да остане нищо живо освен хората. А преди така се изказваха и за овцете,които са повече от всички австралийци.
  • 13 Хахаха

    7 0 Отговор
    Хахаха,кое точно се трие от коментара?
  • 14 Котка и куче

    19 3 Отговор
    Простотия до шия! Лично се убедих, че само при миризмата на котка, мишките масово изчезват. По повод на ком 6– женските са ловджийки, мъжките като направят 1 г. стават мързеливци, особено ако са кастрирани. Накрая– вземете си коте или куче– те ще ви обичат много повече, отколкото предполагате, но трябват търпение, отговорност, грижа и средства.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 123

    14 4 Отговор
    Поредната статия ,която насажда омраза към животните ,в случая котки.За интелекта и еволюцията на човек се съди и по отношението му към животните .Спрете се поне вие журналистите да пишете и преписвате такъв род статии ,защото насаждат омраза към животните и без това в България масово се убиват и се гаврят с тях ,изхвърлят ги ,озлобяват ги и после защо се случват " случки".Животните НЕ СА ВИНОВНИ за нищо,те "убиват " за да се хранят за разлика от хората.Вместо да пишете глупости пишете как е в цивилизацията,в която България няма да бъде скоро.
  • 17 Ами да

    8 10 Отговор
    Котките са ми симпатични, но... преди няколко години имаше едно изследване в САЩ, сложили камери на известно количество котки и гледали какво правят нощем. Резултата е потресаващ. Всичко, което мърда и е по-малко от тях, е обект на лов. Това при тях е страст. Лъвът, тигърът, гепардът убиват за да ядат. Котката за удоволствие. Имаше едно изследване - кой е убиец №1 в семейство котки и първенството съответно е на домашния любимец

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Какво

    7 1 Отговор
    Сте замислили на Горките котки?те си остават дребен хищник,който пък е убиван от по-едри и от венеца на природата-"факти"
  • 19 перничанин

    10 0 Отговор
    Собственик съм на 2 котки и куче, но разглеждате проблема без да мислите. Става въпрос за Австралия. Животните там са се развили по малко по-различен път. Там животните нямат естествен враг какъвто е котката и не са развили инстинкт за самосъхранение към котки. Това е причината да бъдат унищожавани доста местни видове , които с нищо не вредят. По същия начин стои проблема със дивите зайци и шарана. Те нямат естествен враг в Австралия и са се умножили страхотно, като са отнели естествения хабитат на местни видове и поради това някои от тях сега са изчезващи.
  • 20 123

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ами да":

    Точно за това говоря...жалко ,много жалко как не разбират някой хора ,че с подобни изказвания се насажда омраза и тя се насажда в слабоумни индивиди ,които убиват измъчват и издевателстват над животните ...
  • 21 Таня Колайванова

    4 0 Отговор
    Много хора не забелязват животните около тях.
    Избиват ги , защото им пречат. Не усещат живата природа.
    Докато дом.любимци са важите живи играчки, то не е така с котките и кучетата на свобода. Трябва да ги пазим и подпомагаме, защото са част от живота.Популацията им съвсем не е голяма. От 4 майки с котета на година оцеляват 1 най- много 2 малки.
    Замисляли ли сте се какво ще стане , ако всички са скопени. Човечеството ще убие вида котка и куче.Ще останат само дом.любимци, т е.платените котки. И какво ще стане с хранителната верига. Пробойна! Дом.котка не е ловец, не върши работа.Ще се избиват мишките с отрова, а тя къде ще отива - в почвата, водата.
    Оставете животните на мира!
  • 22 Моля

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ами да":

    Няма такова нещо, това са абсолютни глупости , котка да убива за удоволствие , такова състояние е възможно само ако е прихванала ,,Бяс,, питайте някой ветеринар, а какво е това фантастично проучване, не знам..... В цялата вековна история за пръв път чувам такава глупост , до сега щяха да са изчезнали цели видове ако беше вярно
  • 23 Отмъстител

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защитник":

    Поредния коментар от кучемразец.
    Повечето кучета не са агресивни в нормална ситуация, т.е. като не е застрашено. А дори агресивните могат да бъдат дресирани и нищожния процент опасни, неподлежащи на дресировка не си струва да се споменава.
    При котките е точно обратното, нищожен е процента на дресираните на нещо, диви животни са си, дори къщните.
    Кучето е привързано към хората и ако бъде изпъдено ще остане в населено място, ще яде отпадъци, но няма да убива друго животно за да се храни. А котката няма да пропусне шанс да убие плъх, птица или друго дребно животно.
    Това е нещо напълно естествено и не е причина да ги мразим, дори защото убиват за удоволствие, а не за храна. Може би не точно за удоволствие, а следствие на инстинктите им и като тренировка, но съм виждал котка да си играе с безпомощна жертва, уловена от нея, да я умъртви и да не я изяжда.
  • 24 Хъкълбери Фин

    1 0 Отговор
    Котките имат инстинкти и не се опитомяват съвсем. Според учените, те просто ви разглеждат като по-голяма котка. Имайте предвид, че става дума за региони от страната, където ниското строителство преобладава и съответно се правят вратички за домашните любимци, за.да могат да излизат, когато си решат... Сещате се, че някои къщи са близо до горички, паркове и т.н., при което животинските видове там съвсем не са само мишки, а катерици, гущери, птици... Това са последствията от човешкото презастрояване и навлизане във все по-диви райони.
  • 25 Котьо Котев Укотев

    1 0 Отговор
    Милена Трачева , толкова много ли мразиш котките.Животните са по добри от хората Предани , любвеобилни , слушат и не лъжат!
  • 26 Дон Франко Де Ла Бранко Барезе

    0 0 Отговор
    Този който е измислил тази статия и я публикува ,се мъчи да всее омраза към тези беззащитни животники.Нищо човешко ли вече няма във вас