Отидете към основна версия

9 074 5

Рецепта на деня: Торта "Павлова"

  • торта-
  • павлова-
  • балерина-
  • ягоди-
  • целувчен блат

Лека и въздушна като балерина

Снимка: Shutterstock

Този специален десерт - торта с целувчени блатове, е създаден специално за известна руска балерина и носи нейното име, а тортата е лека, пухкава и въздушна, като за балерина. Рецептата е лесна за реализиране, а резултатът - много впечатляващ и много вкусен.

Необходими продукти:

4 белтъка на стайна температура

200 гр. пудра захар

1 с.л. царевично нишесте

1 ч.л. оризов оцет или лимонов сок

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. ванилия

За украсата:

250 мл. течна животинска сметана

1 пълна с.л. пудра захар + още за поръсване

500 гр. ягоди и малини

Начин на приготвяне:

В суха и чиста купа сипете белтъците, оцета и солта. Разбийте с миксер на висока степен и щом се получи мек сняг, започнете да добавяте по 1-2 с.л. от пудрата захар, като разбивайте внимателно.

След като добавите цялото количество захар, продължете разбиването още 5 минути. Трябва да се получи гладка, лъскава и много гъста смес. Добавете нишестето и разбъркайте внимателно за 10-на секунди.

Получената смес сипете в тава, предварително застлана с хартия за печене. Оформете целувчен кръг с диаметър 20 см. Сложете да се изпече на 130-140 градуса за около 1 час или час и 15 минути, докато се получи съвсем леко порозовяла коричка и мека и сочна вътрешност. Изпечения блат оставете да се охлади.

Разбийте сметаната със захарта на пухкав сняг, като може да използвате и сладкарска сметана. Намажете блата отгоре обилно със сметаната и разпределете почистените и добре подсушени плодове. Отгоре поръсете с малко пудра захар. Консумирайте торта "Павлова" бързо, защото след като престои, коричката омеква.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини