Отидете към основна версия

10 739 22

Изчислявали сме грешно годините на кучето

  • куче-
  • възраст-
  • години-
  • изчисление-
  • наука-
  • домашни любимци

Учени създадоха нова формула, по която да изчислим истинската възраст на домашния любимец

Снимка: Shutterstock

Възрастното куче всъщност не е толкова старо, колкото може би си мислите, а ако имате пале, то най-вероятно е значително по-възрастно, отколкото осъзнавате, поне сравнено с „човешките години“.

Изследователи от Медицинския институт към Калифорнийския университет в Сан Диего най-накрая измислиха по-точна формула, която да определи физиологичната възраст на кучето, приравнена към човешкото стареене. Новата формула цели да замени старото изчисление, според което се смята, че една кучешка година е равна на седем човешки години, предава trafficnews.bg.

„Ако се замислим реалистично, едно 9-месечно куче може да има кученца, така че вече знаехме, че съотношението 1:7 не е точна мярка за възрастта“, обяснява Трей Идъркър, част от изследователския екип. 

Екипът работи с експерти по генетиката на кучетата, за да създаде "епигенетичен часовник", като анализира клетъчен процес за активация на гени. Именно това позволява на изследователите да сравняват по-добре възрастта на хората и кучетата.

Получената формула може да бъде разбрана най-добре чрез графиката по-долу, която показва как кучетата стареят бързо в началото на живота си, но в следващите човешки години процесът на стареене се забавя. Оказва се, че единственият път, когато старата формула 7: 1 наистина важи, е когато кучето е на около 9 или 10 години.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 37 гласа.

Свързани новини