Отидете към основна версия

5 729 7

Рецепта за вечеря: Капоната - постно ястие по италиански

  • капоната-
  • постно-
  • зеленчуци-
  • италианска кухня-
  • патладжани-
  • какво да сготвя

Пъстро и вкусно

Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

5 домата

1 патладжан

1 глава лук

2 стъбла селъри

1 с.л. захар

140 мл олио

2 червени чушки

2 жълти чушки

2 зелени чушки

2 с.л. червен винен оцет

1 скилидка чесън

12 черни маслини без костилки

1 с.л. каперси

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете патладжана. Разрежете го на две, продупчете го на няколко места от вътрешната страна и го поръсете със сол. Оставете го в цедка за 30 минути. След това го измийте, подсушете и го нарежете на едри кубчета, пише 24kitchen.bg.

Нарежете трите вида чушки на кубчета. Обелете стъблата селъри и ги нарежете на кубчета. Доматите нарежете на осминки. Лукът и чесънът обелете и нарежете на едро.

Загрейте олиото или зехтина в дълбок съд и запържете лука, чесъна и селърито. Щом леко омекнат, добавете кубчетата патладжан. Разбъркайте. Добавете доматите и оставете зеленчуците да се свият леко.

Добавете чушките, маслините и каперсите. Овкусете с оцет, захар, сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете съда. Оставете ястието да ври на тих огън 10 минути.

Сервирайте капонатата топла или студена.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.

Свързани новини