Отидете към основна версия

7 754 5

Рецепта за вечеря: Пиле къри с ориз Басмати

  • пиле-
  • къри-
  • ориз-
  • басмати-
  • индийска кухня-
  • какво да сготвя

Вкусна рецепта от индийската кухня

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

за пиле къри

500 г пилешки гърди

200 г кисело мляко

1 глава лук

4 скилидки чесън

2 чаени лъжица къри

кимион

черен пипер

сух джинджифил

куркума

червен пипер

лют пипер

кориандър

сол

за ориза

250 г ориз Басмати

500 мл вода

1 супена лъжица масло

1 супена лъжица зехтин

щипка сол

щипка къри

Начин на приготвяне:

Нарежете пилешките гърди на кубчета в желаната от вас големина. В кухненски робот смелете лука и чесъна на ситно, ако нямате машина, настържете ги на ренде, пише krina.eu.

Пригответе сухите подправки.

Към смления лук и чесън добавете подправките. Разбъркайте, сложете и киселото мляко.

Получава се каша – с нея мариновайте пилешкото месо за около 30 минути. През това време се заемете с ориза.

Отмерете 250 г, измийте го добре и поне два пъти сменете водата.

В подходяща тенджерка сложете маслото и зехтина.

Когато се сгорещят, сложете ориза и го запържете за няколко минути. Трябва да поеме мазнината добре. Сложете подправките, а след това и водата. Затворете тенджерката и варете 15 минути.

През това време направете пилешкото. В по-дълбок тиган сложете малко зехтин и месото, заедно със соса. Пилешкото и сосът се сготвят много бързо, почти едновременно с ориза.

Когато оризът е готов, го махнете от котлона и оставете за минута-две да почине.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини