Отидете към основна версия

3 356 10

Рухва одобрението за разхайтеното кралско семейство на Нидерландия

  • нидерландия-
  • кралско семейство-
  • доверие-
  • одобрение

Дори най-популярният член на кралското семейство, е загубил 61% от одобрението на народа

Снимка: shutterstock

Популярността на кралското семейство в Нидерландия пострада, след като членовете му многократно пренебрегнаха мерките срещу разпространението на пандемията, наложени от правителството, съобщи ДПА.

Едва 47% от нидерландците твърдят, че са много доволни от краля Вилем-Александър, сочат резултати от анкета, проведена от Ипсос. Това е с 30 процента по-малко в сравнение с одобрението за монарха миналата година.

И кралица Максима, която според изследванията е най-популярният член на кралското семейство, е загубила доверие – 61% от населението все още е доволно от нея, но това е с цели двадесет на сто по-малко в сравнение с пролетта.

Причината за спада в популярността е многократното нарушаване на препоръките на правителството за ограничаване на пандемията от новия коронавирус от страна на кралските особи, установи анкета на сп. "Нюсюр".

През лятото снимка от Гърция показа, че кралското семейство не спазва правилата за носене на маски и за социална дистанция в условията на пандемията. Кадър бе запечатал краля без маска до кралицата, прегърната от собственик на ресторант.

През есента кралското семейство летя до Гърция с правителствен самолет, макар че кабинетът бе призовал гражданите да се въздържат от пътувания и да си стоят у дома.

Пътуването предизвика масови критики и това принуди краля да съкрати ваканцията. Няколко дни по-късно обаче стана ясно, че двете му дъщери са останали във вилата в Гърция и това накара краля и кралицата да се извинят публично във видеобръщение.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини