Отидете към основна версия

7 591 11

Ученици откриха хитър начин да фалшифицират COVID тестове със... сок

  • сок-
  • портокалов сок-
  • фалшиви-
  • тест-
  • коронавирус-
  • covid-19

Трикът стана изключително популярен в TikTok и вече е генерирал милиони гледания

Снимка: Shutterstock

Изобретателни английски ученици откриха, че когато сложат портокалов сок върху домашен бърз тест за COVID-19, ще получат фалшив "положителен" резултат, предава The Guardian.

Експериментът показва, че киселинността в сока по някакъв начин кара теста да реагира и го "чупи". Тийнейджърите вече изпитват и други храни и напитки, които могат да повлияят на тестовете по такъв начин, като например кола, кетчуп и сокове от други кисели плодове.

Учител коментира, че по този начин креативните ученици си намират лесно извинение да не идват на училище в продължение на поне две седмици.

Трикът е изпробван и от различни потребители на платформата TikTok. В сайта има вече над 6,5 милиона гледания на подобни клипчета, а хаштагът, който се използва, за да се обозначат видеата е #fakecovidtest.

Професорът по химия и наука от Университета в Хул - Марк Лорч, казва че за специалистите е лесно да познаят фалшивия тест за COVID-19, когато го измият чрез специален разтвор, който връща нормалните стойности на pH на устройството. След този процес "позитивната" чертичка на фалшифицирания тест изчезва и показва, че тестът всъщност е негативен.

Властите в страната обаче са категорични, че бърз тест не е достатъчен за доказателство за зараза с коронавирус. След положителен бърз тест, човек е задължен да си направи PCR тест, който да отчете със сигурност наличието на зараза. Те също така призовават родителите на тийнейджърите да се уверят, че детето им не злоупотребява с този трик, за да си почине от училище. "Децата, които се интересуват от химия и химични реакции, трябва да знаят, че най-доброто място да научат повече за това, е именно училището", казват от Острова.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.

Свързани новини