Отидете към основна версия

48 312 146

Признаци, че мастурбирате твърде много

  • мастурбация-
  • проблем

И това може да е проблем

Снимкa: Shutterstock

Без значение от пола, хората мастурбират, защото това им носи удоволствие или им действа като вид релаксация. За други е просто забавление и начин да се свържат по-добре с тялото си. В повечето случаи мастурбацията е полезно занимание. Кога обаче самозадоволяването може да се окаже проблем?

Мастурбацията е приятно занимание, което практикуват голяма част от хората в активна сексуална възраст. Колко често и по колко време се задоволява човек – това е строго индивидуално. Както няма норма за това колко често двойките трябва да правят секс, така няма и верен отговор за това колко често човек трябва да мастурбира.

Като с всеки навик, дори полезен, прекаляването с мастурбацията може да се превърне в проблем, пише rozali.com. Ако мастурбацията причинява психически, емоционален или физически стрес – това е индикатор, че вероятно човек мастурбира повече, отколкото е здравословно за него в този момент. Много пъти обаче чувството за вина или срам, свързано със самозадоволяването, се оказва причина за притеснения.

Сексуалното здраве включва осъзнаване на собствените сексуални нужди, които лесно и безопасно могат да бъдат изследвани с помощта на мастурбацията.

В по-голяма част от случаите мастурбацията оказва само благоприятни ефекти върху човека – намаляване на стреса, облекчаване на болката и менструалните спазми, подобряване качеството на съня и дори подпомагане на имунната система.

Прекалената мастурбация от друга страна може да причини както физически вреди (усещате болезненост или забелязвате синини), така и отрицателно въздействие върху други сфери от живота на човек – проблеми с половинката, разсеяност заради мисли, свързани със самозадоволяване и т.н.

Признаци, че мастурбирате твърде много

Както вече стана ясно, честотата на мастурбиране е различна за всеки човек и твърде много за един, може да бъде нормално за друг. Вместо да се фокусирате върху честота на самозадоволяване, обърнете внимание на това по какъв начин мастурбацията ви кара да се чувствате и какво влияние оказва тя върху вашия живот като цяло.

Когато мастурбацията може да се окаже проблем?

Усеща се като нужда, а не като желание Вече не доставя такова удоволствие Поява на болка, изтръпване или загуба на приятното усещане Значителен спад в сексуалните отношения с партньора Мастурбацията е причина за отлагане на различни отговорности Поява на психически, емоционален или физически стрес, свързан с мастурбацията

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 58 гласа.

Свързани новини