Виното е изключително елегантен и вкусен алкохол. Пием го по време на хранене, по време на срещи с приятели и по време на изискани вечери, пише actualno.com. Струва си да опитате да приготвите домашно вино, за да можете, освен да се наслаждавате на вкуса на напитката, да се гордеете и с това, че сами сте го направили. Рецептите ви очакват по-долу. Изненадайте себе си и приятелите!
Перфектната рецепта за домашно вино
Домашното вино радва с вкуса и аромата си. Имайте предвид, че когато го приготвяте, пропорциите са от решаващо значение. Отговорът на въпроса от какво може да се направи домашно вино е много широк – много дарове на природата могат да се превърнат в напитка, възможностите са практически безкрайни!
Ето няколко идеи за вкусно домашно вино.
Домашно вино от грозде
За приготвяне на домашно вино от грозде са ни необходими: 10 кг плодове, 3,5 кг захар, 5 л вода и винена мая. "Майката" се приготвя, като към 0,25 литра топла вода се добавя маята, разбърква се и бутилката се затваря правилно. След 24 часа добавете 0,5 чаени лъжички захар, разбъркайте и оставете за 2-4 дни. След това намачкайте гроздето, залейте го с вряла вода и след 3 дни прецедете. Разтворете 1,200 кг захар във вряща вода, охладете я, изсипете я в мъстта и я изсипете в съда. Добавете майката, разбърквате и затваряте. Следващите порции от 1,200 кг захар, смесени с малко вода, се добавят след една седмица, а следващата порция - след 15 дни. Виното може да се консумира след 30 дни, когато се „избистри“.
Домашно вино от череши
За приготвянето на това домашно вино са ни необходими 8 кг плодове, 4 кг захар, 4,2 л вода и винена мая. Изсипете измитите плодове без костилките в подходящ съд или бидон, поръсете ги със захар и оставете за няколко дни. Когато пуснат сока, добавете вода и поръсете маята. Разбъркайте старателно. Затворете добре бидона и оставете за 7-8 седмици. Това лесно за приготвяне домашно вино от череши има страхотен вкус и ви сгрява в хладните вечери.
Домашно ябълково вино
За приготвянето на такова домашно вино са ви необходими 6 кг ябълки, 2 кг захар и 4 литра вода, както и винена мая. Незадължителна съставка е 10 грама или повече стафиди - те придават интересен аромат. Пригответе майката от чаша ябълков сок, лъжица захар и щипка винена мая. Сварете съставките заедно и ги охладете. Добавя се маята и се оставя настрана в шише, покрито с марля. След един ден добавете 3 супени лъжици захар, 2 чаши сок и още малко мая. Отново оставете настрана. Сокът, изцеден от ябълките, заедно с майката и захарта, разбъркайте добре в бидон и оставете настрана за около 2 месеца.