Виното е изключително елегантен и вкусен алкохол. Пием го по време на хранене, по време на срещи с приятели и по време на изискани вечери, пише actualno.com. Струва си да опитате да приготвите домашно вино, за да можете, освен да се наслаждавате на вкуса на напитката, да се гордеете и с това, че сами сте го направили. Рецептите ви очакват по-долу. Изненадайте себе си и приятелите!
Перфектната рецепта за домашно вино
Домашното вино радва с вкуса и аромата си. Имайте предвид, че когато го приготвяте, пропорциите са от решаващо значение. Отговорът на въпроса от какво може да се направи домашно вино е много широк – много дарове на природата могат да се превърнат в напитка, възможностите са практически безкрайни!
Ето няколко идеи за вкусно домашно вино.
Домашно вино от грозде
За приготвяне на домашно вино от грозде са ни необходими: 10 кг плодове, 3,5 кг захар, 5 л вода и винена мая. "Майката" се приготвя, като към 0,25 литра топла вода се добавя маята, разбърква се и бутилката се затваря правилно. След 24 часа добавете 0,5 чаени лъжички захар, разбъркайте и оставете за 2-4 дни. След това намачкайте гроздето, залейте го с вряла вода и след 3 дни прецедете. Разтворете 1,200 кг захар във вряща вода, охладете я, изсипете я в мъстта и я изсипете в съда. Добавете майката, разбърквате и затваряте. Следващите порции от 1,200 кг захар, смесени с малко вода, се добавят след една седмица, а следващата порция - след 15 дни. Виното може да се консумира след 30 дни, когато се „избистри“.
Домашно вино от череши
За приготвянето на това домашно вино са ни необходими 8 кг плодове, 4 кг захар, 4,2 л вода и винена мая. Изсипете измитите плодове без костилките в подходящ съд или бидон, поръсете ги със захар и оставете за няколко дни. Когато пуснат сока, добавете вода и поръсете маята. Разбъркайте старателно. Затворете добре бидона и оставете за 7-8 седмици. Това лесно за приготвяне домашно вино от череши има страхотен вкус и ви сгрява в хладните вечери.
Домашно ябълково вино
За приготвянето на такова домашно вино са ви необходими 6 кг ябълки, 2 кг захар и 4 литра вода, както и винена мая. Незадължителна съставка е 10 грама или повече стафиди - те придават интересен аромат. Пригответе майката от чаша ябълков сок, лъжица захар и щипка винена мая. Сварете съставките заедно и ги охладете. Добавя се маята и се оставя настрана в шише, покрито с марля. След един ден добавете 3 супени лъжици захар, 2 чаши сок и още малко мая. Отново оставете настрана. Сокът, изцеден от ябълките, заедно с майката и захарта, разбъркайте добре в бидон и оставете настрана за около 2 месеца.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ВИНАРЯ
11:50 11.11.2021
2 ЛУДА РАБОТА
11:50 11.11.2021
3 Луд ли си
Мачкам си гроздето, оставям го една седмица в джибрите, после добавям мая и след общо 2 месеца получавам вино елексир, което се пие до Великден.
11:55 11.11.2021
4 Другарко,
11:55 11.11.2021
5 Гошо
12:01 11.11.2021
6 Машала
12:02 11.11.2021
7 Behemoth
12:05 11.11.2021
8 И как, бе
Коментиран от #13
12:29 11.11.2021
9 Doni Brasko
12:43 11.11.2021
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Копипасте
Аз пък в дълбоката си заблуда мислех, че виното от грозде се прави от грозде, не от плодове! А може би това е поредната останала някъде между копи-транслате-пасте статия!? За сведение на списващата за ФАКТИ многоуважаема Божидара Найденова ако спазим всичките тия рецепти ще направим оцет! Чисто и просто като къпан милиционер : ОЦЕТ!
12:46 11.11.2021
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Копипасте
До коментар #8 от "И как, бе":
Така наречената винена мая е всъщност микроорганизъм, бактерия ..... все тая! Има го в "див вид" навсякъде в природата и по кожичката на гроздето също! Т.нар. "диви дрожди"! За да се размножава на нещото му трябва кислород/демек - въздух/! За да прави от захарта/все тая каква е/ алкохол - не! Култивираната дрожда е работещата при алкохолно съдържание над 5-6%! Култивира се като една седмица преди големия гроздобер набереш малко количество грозде, смачкаш го и го оставиш да "ври", ферментира ...! Оцетно-киселите и прочее съществуващи в природата дрожди умират при алкохол над 5-6%! За 5-7 дни остава да работи само издържащата на високо съдържание на алкохол/над 6%/ дрожда! Така са правили мая, закваска .... в старите винпроми! При гроздобера набраното грозде се сулфитира за да се изтреби "дивата дрожда", и се заквасва с култивираната закваска! Днешните "винпроми" имат и други технологични хитрости!Коментиран от #15
13:17 11.11.2021
14 Технолог по вината
13:42 11.11.2021
15 НЕучуден
До коментар #13 от "Копипасте":
Точно така звучат и разните там кардиолози, джипита и тем подобни говорейки за ковид и ваксини. Нещо уж е така, но не съвсем и накрая едно голямо нищо. Ако знаеш какви тпотии си писал, ма няма значение. Да върви.13:58 11.11.2021
16 Дедо Грую
14:29 11.11.2021
17 Гост
15:00 11.11.2021
18 Захар
15:38 11.11.2021
19 Иванов
Със сигурност не е правил вино, а ако е правил доста Аулин е пил след консумация.
Вино се прави само от грозде и слагаш захар ако е малка захарността. Калиевметабисулфат, да убие вредните бактерии, благородни дрожди, бъркаш една седмица,
Затваряш на тиха ферментация и като дрождите направят от захарите алкохоли и захарността падне до 0% започваш да му се радваш!
17:06 11.11.2021
20 alex
17:11 11.11.2021
21 Христо Русинов
18:46 11.11.2021
22 А бе
20:05 11.11.2021
23 М Илиев
22:29 11.11.2021
24 Розалин
13:13 14.11.2021