Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 11:44 6 616 24

Съвети за производство на домашно вино

  • домашно вино-
  • производство-
  • рецепти

Kогато приготвяте домашно вино пропорциите са от решаващо значение

Съвети за производство на домашно вино - 1
Снимка: Shutterstock

Виното е изключително елегантен и вкусен алкохол. Пием го по време на хранене, по време на срещи с приятели и по време на изискани вечери, пише actualno.com. Струва си да опитате да приготвите домашно вино, за да можете, освен да се наслаждавате на вкуса на напитката, да се гордеете и с това, че сами сте го направили. Рецептите ви очакват по-долу. Изненадайте себе си и приятелите!

Перфектната рецепта за домашно вино

Домашното вино радва с вкуса и аромата си. Имайте предвид, че когато го приготвяте, пропорциите са от решаващо значение. Отговорът на въпроса от какво може да се направи домашно вино е много широк – много дарове на природата могат да се превърнат в напитка, възможностите са практически безкрайни!

Ето няколко идеи за вкусно домашно вино.

Домашно вино от грозде

За приготвяне на домашно вино от грозде са ни необходими: 10 кг плодове, 3,5 кг захар, 5 л вода и винена мая. "Майката" се приготвя, като към 0,25 литра топла вода се добавя маята, разбърква се и бутилката се затваря правилно. След 24 часа добавете 0,5 чаени лъжички захар, разбъркайте и оставете за 2-4 дни. След това намачкайте гроздето, залейте го с вряла вода и след 3 дни прецедете. Разтворете 1,200 кг захар във вряща вода, охладете я, изсипете я в мъстта и я изсипете в съда. Добавете майката, разбърквате и затваряте. Следващите порции от 1,200 кг захар, смесени с малко вода, се добавят след една седмица, а следващата порция - след 15 дни. Виното може да се консумира след 30 дни, когато се „избистри“.

Домашно вино от череши

За приготвянето на това домашно вино са ни необходими 8 кг плодове, 4 кг захар, 4,2 л вода и винена мая. Изсипете измитите плодове без костилките в подходящ съд или бидон, поръсете ги със захар и оставете за няколко дни. Когато пуснат сока, добавете вода и поръсете маята. Разбъркайте старателно. Затворете добре бидона и оставете за 7-8 седмици. Това лесно за приготвяне домашно вино от череши има страхотен вкус и ви сгрява в хладните вечери.

Домашно ябълково вино

За приготвянето на такова домашно вино са ви необходими 6 кг ябълки, 2 кг захар и 4 литра вода, както и винена мая. Незадължителна съставка е 10 грама или повече стафиди - те придават интересен аромат. Пригответе майката от чаша ябълков сок, лъжица захар и щипка винена мая. Сварете съставките заедно и ги охладете. Добавя се маята и се оставя настрана в шише, покрито с марля. След един ден добавете 3 супени лъжици захар, 2 чаши сок и още малко мая. Отново оставете настрана. Сокът, изцеден от ябълките, заедно с майката и захарта, разбъркайте добре в бидон и оставете настрана за около 2 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИНАРЯ

    29 1 Отговор
    МАЙКАТА, БАЩАТА. АКО СЛУШАМ ПРОСТОТИЙТЕ ТИ ЩЕ СИ РАЗВАЛЯ ВИНОТО. БОКЛУЦИ СТЕ НО СЕ ПРАВИТЕ НА МНОГО ВЕЛИКИ И ОТВОРЕНИ. НО СТЕ СИ БОКЛУЦИ!!!
  • 2 ЛУДА РАБОТА

    24 1 Отговор
    Кви са тез рецепти бе?
  • 3 Луд ли си

    22 2 Отговор
    Как ще сипя 3 кила и половина захар в 10 кила грозде? и 5 литра вода? За да получа 11 литра вино, от което ще ме цепи главата?

    Мачкам си гроздето, оставям го една седмица в джибрите, после добавям мая и след общо 2 месеца получавам вино елексир, което се пие до Великден.
  • 4 Другарко,

    6 1 Отговор
    Дай рецепта, по добре за уиски, виното много,, опиянява,,...!
  • 5 Гошо

    16 1 Отговор
    Това не се издържа! По-добре пишете простотии за Лада или ГАЗ.
  • 6 Машала

    20 2 Отговор
    Г-це Найденова, поредната простотия изръсвате! Човек, който не евиндал и чувал как се прави вино, предлага рецепти! Вино се прави от грозде госпожице, не от вода! Спрете да публикувате простотиите си!
  • 7 Behemoth

    13 2 Отговор
    УжасТ!
  • 8 И как, бе

    21 1 Отговор
    Хиляди години хората са правили вино, тракийците по нашите земи са осигурявали вино на Древна Гърция и Рим, и как са го правили без "винена мая", бе?

    Коментиран от #13

  • 9 Doni Brasko

    11 0 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел. Е може би за днес е изказването ма Колтуклиева.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Копипасте

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "За приготвяне на домашно вино от грозде са ни необходими: 10 кг плодове"
    Аз пък в дълбоката си заблуда мислех, че виното от грозде се прави от грозде, не от плодове! А може би това е поредната останала някъде между копи-транслате-пасте статия!? За сведение на списващата за ФАКТИ многоуважаема Божидара Найденова ако спазим всичките тия рецепти ще направим оцет! Чисто и просто като къпан милиционер : ОЦЕТ!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Копипасте

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "И как, бе":

    Така наречената винена мая е всъщност микроорганизъм, бактерия ..... все тая! Има го в "див вид" навсякъде в природата и по кожичката на гроздето също! Т.нар. "диви дрожди"! За да се размножава на нещото му трябва кислород/демек - въздух/! За да прави от захарта/все тая каква е/ алкохол - не! Култивираната дрожда е работещата при алкохолно съдържание над 5-6%! Култивира се като една седмица преди големия гроздобер набереш малко количество грозде, смачкаш го и го оставиш да "ври", ферментира ...! Оцетно-киселите и прочее съществуващи в природата дрожди умират при алкохол над 5-6%! За 5-7 дни остава да работи само издържащата на високо съдържание на алкохол/над 6%/ дрожда! Така са правили мая, закваска .... в старите винпроми! При гроздобера набраното грозде се сулфитира за да се изтреби "дивата дрожда", и се заквасва с култивираната закваска! Днешните "винпроми" имат и други технологични хитрости!

    Коментиран от #15

  • 14 Технолог по вината

    9 2 Отговор
    Муххххааааааа, хахХахаааааааааа.... По откачено нещи не бях чел. Само не правете нищо по тия рецепти. Отиде ми усмихнат деня, ма като си представя, че така се шише и за ваксините ме побиват тръпки
  • 15 НЕучуден

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Копипасте":

    Точно така звучат и разните там кардиолози, джипита и тем подобни говорейки за ковид и ваксини. Нещо уж е така, но не съвсем и накрая едно голямо нищо. Ако знаеш какви тпотии си писал, ма няма значение. Да върви.
  • 16 Дедо Грую

    6 1 Отговор
    Я напишете и рецепта как се правят деца. Джуркалисти ... Абе, вие си знаете какви сте. Дамаджани разплетени.
  • 17 Гост

    3 1 Отговор
    Аматьори 😉🤣😂🤣😂
  • 18 Захар

    5 1 Отговор
    Слагането на захар означава фалшиво вино ,имитиращ продукт. В цял свят е забранено, само в България комунистите отменят тази заповед
  • 19 Иванов

    4 1 Отговор
    Този който е писал тези глупости,
    Със сигурност не е правил вино, а ако е правил доста Аулин е пил след консумация.
    Вино се прави само от грозде и слагаш захар ако е малка захарността. Калиевметабисулфат, да убие вредните бактерии, благородни дрожди, бъркаш една седмица,
    Затваряш на тиха ферментация и като дрождите направят от захарите алкохоли и захарността падне до 0% започваш да му се радваш!
  • 20 alex

    5 1 Отговор
    това май е рецепта за механджийско или юнашко вино.
  • 21 Христо Русинов

    5 1 Отговор
    Най-глупавото нещо , което съм чел ! Браво на автора !
  • 22 А бе

    1 1 Отговор
    Добре че са Факти да ми кажат как се прави вино.
  • 23 М Илиев

    3 1 Отговор
    Само да питам авторката - някога паравили ли сте вино ? Ама сериозно питам ....някой работи само с интернет не стават , честно . Гърми крушката , братчеда от щатите е там / мн сериозен човек на мн високо общ ниво ..та майка му / леля ми казва : ....... Смени крушката . Той : чакай да видя в интернет как се сменя . Е тъй де
  • 24 Розалин

    0 0 Отговор
    Скъпа Божидара ,първо за хубаво домашно вино вода и захар са несъвместими,иска се узряло грозде,перфектно измити съдове,помещение с ооределена температура и много желание и любов от този който го прави,лично ще ви поканя да дегустирате едно такова и да си поговорим на тази тема