Отидете към основна версия

3 656 4

Отвориха красив плаж след 3-годишна забрана

  • залив-
  • плаж-
  • тайланд-
  • отворен-
  • туристи-
  • корали-
  • мая бей-
  • плажът

Красивият залив от филма „Плажът“ отново е отворен за посетители

Снимка: shutterstock

Властите в Тайланд повторно отвориха една от най-известните атракции в страната - плажът Мая Бей.

Красивото заливче, станало известно от "Плажът" - филм от 2000 г. с участието на Леонардо ди Каприо - беше отворен отново за туристи на 1 януари 2022 г., според изявление, публикувано от Министерството на националните паркове на Тайланд, съобщи CNN.

Но за разлика от много атракции, които се отвориха отново през последните месеци, първоначалното затваряне на Мая Бей нямаше нищо общо с пандемията.

Популярната дестинация бе забранена за туристи през юни 2018 г., тъй като страната започна програма, насочена към съживяването на унищожените корали в популярния район.

Заливът, който се намира на остров Ко Пипи близо до Пукет, приема отново посетители, но с въведени строги мерки за опазване на околната среда. Мая Бей, известен с тюркоазено сините си води, е отворен всеки ден между 7 и 18 часа. В рамките на час на територията му не може да има повече от 375 души, а за денонощие те не трябва да надхвърлят 4125, гласят новите правила.

Всяко посещение на залива е ограничено до 60 минути.

Освен това къпането във водата е забранено, а всеки нарушител е заплашен от сериозни санкции. Моторни лодки вече не се допускат близо до плажа на Мая Бей.

След световния успех на филма "Плажът" от 2000 г., режисиран от Дани Бойл, туристи от цял свят започнаха да се тълпят, за да видят красивия тайландски залив. Това обаче доведе до екологична катастрофа в района - силна ерозия и загуба на корали в резултат на замърсяването на водите от моторните лодки.

Тайландските власти забраниха още през юни 2018 г. посещенията на туристи, като се очакваше разпоредбата да е в сила няколко месеца. През май 2019 г. ограничението беше удължено с още две години и половина. Целта на затварянето на залива беше да се помогне на природата - особено на коралите - да се възстановяват. Те постепенно са започнали да се възобновят, но процесът е много бавен.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини