Учените от университета в Берн с изненада установиха, че чаят от каркаде е най-опасен за зъбния емайл. Резултатите от изследванията са публикувани от Swiss Dental Journal, предава zdrave.to.
Специалистите са използвали 300 млечни и 1020 обикновени зъба, останали след манипулации в зъболекарски кабинети. Те ги оставили потопени в различни течности в продължение на две минути и след това измерили твърдостта на емайла. Учените заключили, че чаят от каркаде предизвикал най-голяма ерозия.
На второ място очаквано са газираните напитки тип фанта, кола и пепси.
Основният фактор за унищожаването на емайла е рН. Колкото е по-високо то, толкова по-висока е киселинността. Калциевите добавки помагат за неутрализирането на киселите напитки.
В допълнение експертите съветват да пием бързо и на големи глътки, като по този начин се намалява времето за взаимодействие на зъбите с кисела среда.
Също така те съветват, след като пием, да измием зъбите си или да изплакнете устата си с вода, ако четката за зъби не ни е под ръка.