Отидете към основна версия

5 778 32

Ирина Шейк си навлече гнева на мрежата заради знака "Z"

  • ирина шейк-
  • бойкот-
  • модел-
  • мода-
  • русия-
  • инвазия-
  • z-
  • война

Интернет потребители апелират модни марки да спрат да работят с Шейк, защото смятат, че тя подкрепя окупацията на Украйна от страна на Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Потребители на социалната мрежа Инстаграм остро порицаха супермодела Ирина Шейк заради използването в нейна публикация на символа Z, с който се асоциира руската инвазия в Украйна и с който са маркирани руските танкове и хеликоптери в т.нар. „специална операция“. Мнозина призоваха световните марки да откажат да работят с Шейк и да я включат в своите черни списъци заради „подкрепата към войната на Путин“, съобщи Newsweek, цитира в. Сега.

Апелите са насочени най-вече към британската модна компания Burberry. Известно е, че дългогодишно приятелство свързва рускинята от татарски произход и креативният директор на този бранд – Рикардо Тиши.

Атаките към Ирина започнаха, след като тя публикува текста Russianzz on Wednaday към снимка със салата, наподобяваща руска. След вълната от упреци тя свали снимката, а по-късно я качи отново, но вече без надписа. Наличието на две „z“ в него накара последователите ѝ да заподозрат, че „антиукраинският“ символ свидетелства за подкрепата на Шейк към действията на Кремъл.

Ирина коментира критиките с едно-единствено стори в Инстаграм, на което пише: "Понякога салатата е просто салата. Обещавам ви: няма никакви кодирани съобщения или политически коментари. Пожелавам на всички любов".

Въпреки подозренията, че моделът одобрява руската агресия, всъщност Ирина още в първите дни на военния конфликт се обяви срещу нападението. Четири дни след началото на инвазията, на 28 февруари, тя написа в своя профил в Инстаграм „Не на войната“ и насърчи хората да правят дарения на Unicef и Червения кръст в полза на Украйна.

Към множеството анонимни призиви Шейк да бъде „канселирана“ се прибави и мнението на украинската журналистка Мария Романенко.„Наистина се надявам марките да преосмислят работата си с нея, след като Русия използва Z, за да убива украинци“, написа тя, обръщайки се конкретно към Жан-Пол Готие, Бионсе и „Бърбъри“. „Хора, които не виждате нищо лошо в публикацията ѝ, вие сте слепи“, „Засрами се!“ и хаштаг „Русия е терористична държава“ са само няколко от негативните реакции в Мрежата към поста на моделката. Не всички обаче бързат да я заклеймят в симпатии към Путин и руската агресия. Стотици лайкове е получило и мнението „Това е просто салата…“.

Миналата година Ирина Шейк влезе в Топ 50 на най-богатите жени в шоубизнеса. Състоянието ѝ се изчислява на 6,9 млн. долара.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини