Отидете към основна версия

2 627 25

Как да отучите мъжа си от лош навик за една седмица

  • лош навик-
  • отучване

С три прости стъпки

Снимкa: Shutterstock

Всички имаме вредни навици. Нашите партньори – също. И колкото и силна да е любовта, тези навици не спират да ни дразнят.

Независимо дали става въпрос за пушене или просто хвърляне на чорапи и други дрехи на пода - както жените, така и мъжете понякога лудо дразнят половинките си с нещо подобно, което не се вписва в никакви рамки.

Смята се, че установените вече навици не могат да се променят. До около 20 години личността е напълно оформена. Това е отчасти вярно: да превъзпиташ друг човек според нуждите си е неблагодарна задача и в повечето случаи е обречена на провал.

И все пак някои навици се поддават на корекция. Дори нещо повече – можете да отучите мъжа си от почти всеки навик за една седмица! Не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед и психолозите ще ни кажат какво точно да направим.

Защо лошите навици са толкова трудни за преодоляване?

Смята се, че формирането на всеки навик отнема средно малко по-малко от месец: около двадесет и един дни. Но лошите навици, които ни доставят удоволствие по един или друг начин, могат да бъдат насадени много по-бързо.

Много по-трудно е да се отървете от тях по-късно от полезните и в това няма нищо странно: полезните навици почти винаги ви принуждават да положите усилие на волята, докато вредните, напротив, ви позволяват да бъдете мързеливи.

Първа стъпка

Разберете причината, поради която партньорът не се отказва от вредния навик. Например, може да се окаже, че мъж човек посяга към бутилката или пуши като парен локомотив не от скука, а поради някои неразрешени проблеми във връзката ви. И ако се справите с тях, със сигурност ще забележите, че е станало много по-лесно да се преборите с лошия навик на съпруга или той просто е изчезнал от само себе си.

Втора стъпка

Започнете с малко. Разбира се, много дами искат един запален алкохолик да стане трезвеник за няколко дни, но, за съжаление, това не се случва: по-голям ефект ще постигнете ако действате бавно, постепенно, стъпка по стъпка. Важен момент в този подход е редовността: по-малко е по-добре, но по-често.

Малки, но забележими промени ще привлекат вниманието на мъжа към необходимостта да се откаже от лошия си навик много по-бързо, отколкото ако организирате „наказателни акции“ веднъж месечно, изхвърляйки цигари или събирайки чорапи от пода. Тогава вашият партньор вероятно ще свикнете с подобни „промоции“ и с течение на времето ще започнете да ги възприема като нещо нормално.

Трета стъпка

Оказвайте подкрепа, без значение какви са резултатите. Подкрепата е важен фактор, който значително влияе върху успеха - има доста голяма вероятност мъжът сам да се откаже от лошия си навик. Бъдете толерантни, тъй като той трябва да се бори със себе си.

Изпробвайте тези съвети. Дори и нещата да не се получат точно за седмица, поне определено ще сте поставили основата за бъдещи победи.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.

Свързани новини