Отидете към основна версия

1 291 3

Изготвиха 3D карта на Млечния път

  • галактика-
  • карта-
  • 3д карта-
  • 3d карта-
  • млечния път

Това е най-подробната карта на галактиката ни, показваща над 3,3 милиарда звезди и други обекти, присъстващи в нея

Снимка: Shutterstock

Международен екип от астрономи използва изображения от 570-мегапикселовата астрономическа камера DECam, за да състави най-точната карта на Млечния път досега. Това съобщи в четвъртък пресслужбата на Националната лаборатория по оптична и инфрачервена астрономия на САЩ, цитирана от ТАСС.

Суперкартата показва над 3,3 милиарда звезди и други обекти, присъстващи в нашата галактика, пише Дарик.

„Комбинирането на нашите изображения с тези от автоматизирания телескоп Pan-STARRS ни позволи да получим пълен 360-градусов изглед на целия диск на Млечния път, включително голям брой изключително тъмни звезди“, каза Андрю Сайджари от Харвардския университет.

Най-мощната астрономическа камера DECam е създадена през 2013 г. като част от проекта „Дарк енерджи сървей“ за търсене на следи от тъмна енергия в космоса. Свръхвисоката чувствителност на тази камера, инсталирана в чилийската обсерватория „Серо Тололо“, прави също така възможно използването ѝ за изучаване на обекти в Слънчевата система и Млечния път.

От екипа се надяват, че тяхната карта ще позволи на астрономите да постигнат значителен напредък в изучаването на принципите на разпределението на звездите, газа и праха в Млечния път. Това е изключително важно за разкриването на еволюционната история на нашата галактика и за търсенето на следи от нейните взаимодействия с други клъстери от звезди. Следващите цикли на наблюдения на DECam ще позволят разширяване и допълване на тази карта, заключават изследователите.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини