Необходими продукти:
телешко месо - 300 г от бут или плешка лук - 1 средна глава моркови - 1 бр. картофи - 1 бр. грах - 100 г или зелен фасул от кръглия олио - 5 - 6 с.л. краве масло - 15 г брашно - 1 - 2 с.л. дафинов лист - 1 бр. черен пипер - на вкус сол - на вкус магданоз - 1 - 2 с.л. накълцан (може и сушен) жълтъци - 1 бр. от голямо яйце лимонов сок - 1 с.л.Начин на приготвяне:
Подгответе си месото и зеленчуците, като ги нарежете на дребно.
Лука обикновено го смилам, защото не ми харесва да виждам парченца в чорбата. С него смилам и един стрък целина за подобряване на вкуса, но тъй като не присъства в оригиналната рецепта, не съм го описала в продуктите.
Граха също сменям със зелен фасул от заобления, като го нарязвам на дребно.
Малките парченца телешко оваляйте обилно в брашното и малко черен пипер.
Загрейте олиото и в него запържете смления лук (в моя случай и целина).
Добавете морковите и след две минутки - месото с брашното. Бъркайте, за да не залепва.
Налейте на части топла вода или бульон - около 1.2 л. отново при непрестанно разбъркване, за да се разтвори хубаво запърженото брашно.
Затова е необходимо и в началото поне да се налива на части течността.
Сложете дафиновия лист, магданоза, сол на вкус и варете под капак около 40 минути. След като кипне, намалете огъня до слаб или умерен.
Идва ред да сложите и картофите на малки кубчета заедно с граха или зеления фасул. Ако е нужно, долейте вода. Продължете варенето до готовността им - още около 25-30 минути.
В готовата телешка супа пуснете да се разтопи малка бучка масло, дръпнете от огъня и застройте със разбит с лимонов сок жълтък.
Телешката чорба ще стане още по-вкусна, ако към застройката добавите и 2-3 лъжици кисело мляко.
Поднесете охридската телешка чорба гореща и поръсена с още магданоз, черен пипер по желание и лимонов сок, пише gotvach.bg.