Last news in Fakti

23 Януари, 2023 10:05 3 089 5

Рецепта на деня: Телешка чорба по охридски

  • телешко месо-
  • чорба-
  • охридски-
  • какво да сготвя

Неустоима с топъл домашен хляб

Рецепта на деня: Телешка чорба по охридски - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • телешко месо - 300 г от бут или плешка
  • лук - 1 средна глава
  • моркови - 1 бр.
  • картофи - 1 бр.
  • грах - 100 г или зелен фасул от кръглия
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • краве масло - 15 г
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 1 - 2 с.л. накълцан (може и сушен)
  • жълтъци - 1 бр. от голямо яйце
  • лимонов сок - 1 с.л.

Начин на приготвяне:

Подгответе си месото и зеленчуците, като ги нарежете на дребно.

Лука обикновено го смилам, защото не ми харесва да виждам парченца в чорбата. С него смилам и един стрък целина за подобряване на вкуса, но тъй като не присъства в оригиналната рецепта, не съм го описала в продуктите.

Граха също сменям със зелен фасул от заобления, като го нарязвам на дребно.

Малките парченца телешко оваляйте обилно в брашното и малко черен пипер.

Загрейте олиото и в него запържете смления лук (в моя случай и целина).

Добавете морковите и след две минутки - месото с брашното. Бъркайте, за да не залепва.

Налейте на части топла вода или бульон - около 1.2 л. отново при непрестанно разбъркване, за да се разтвори хубаво запърженото брашно.

Затова е необходимо и в началото поне да се налива на части течността.

Сложете дафиновия лист, магданоза, сол на вкус и варете под капак около 40 минути. След като кипне, намалете огъня до слаб или умерен.

Идва ред да сложите и картофите на малки кубчета заедно с граха или зеления фасул. Ако е нужно, долейте вода. Продължете варенето до готовността им - още около 25-30 минути.

В готовата телешка супа пуснете да се разтопи малка бучка масло, дръпнете от огъня и застройте със разбит с лимонов сок жълтък.

Телешката чорба ще стане още по-вкусна, ако към застройката добавите и 2-3 лъжици кисело мляко.

Поднесете охридската телешка чорба гореща и поръсена с още магданоз, черен пипер по желание и лимонов сок, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ви КРАСАВИЦЕ
  • 2 Перник

    4 1 Отговор
    Много вкусно.
  • 3 един от многото

    1 2 Отговор
    Това на снимката не е телешка чорба по охридски , а е постна депутатска чорба!
  • 4 Пипи Дългото чорапче

    4 0 Отговор
    Ох ах, като я гледам на снимката тази Телешка чорба, така ми се прияде, точно такава. - охридска.
  • 5 Всъщност

    10 0 Отговор
    Телешка чорба по старобългарски !