Отидете към основна версия

2 147 1

Рецепта на деня: Ориз по персийски

  • ориз-
  • басмати-
  • персийска кухня-
  • боровинки-
  • шафран-
  • какво да сготвя

С шафран и червени боровинки

Снимка: Оля Ал-Ахмед

Необходими продукти:

- 2 ч.ч. ориз басмати дългозърнест - 1 ч.ч. пълномаслено кисело мляко - 2 бр. жълтъци - ½ ч.ч. Зехтин - 1-2 ч.л. шафран - 70 г по-едри стафиди - 50 г сушени червени боровинки - 20 г масло - хималайска сол - ½ ч.л. по-едра кафява захар

Начин на приготвяне:

Накисваме сушените плодове в купичка студена вода и оставяме настрани, докато дойде техният ред.

Измиваме ориза, след това с 2 с.л. сол го слагаме в тенджера с гореща вода - около 2.5 литра, за да се свари до полуготовност. Отнема 5-7 минути. Докато се вари го бъркаме внимателно с дървена шпатула, за да не залепне за дъното на тенджерата.

В никакъв случай не трябва да бъде сварен до готовност, след 5 минтути се вади едно зърно ориз и се пробва, трябва да е ал денте, да се чупи, но все още хрупкав. Тази част е от изключителна важност за цялото ястие. Когато оризът достигне желаната полуготовност, се отцежда в метален гевгир и се охлажда със студена вода, тръска се няколко пъти в гевгира, за да не се слепи. Оставяме го настрани.

В хаванче сипваме шафрана и захарта, внимателно ги разтриваме, добавяме 2 с.л. топла вода и оставяме настрани.

В голяма купа слагаме киселото мляко, жълтъците, олиото 2, ч.л. сол, и изсипваме шафрана. Разбъркваме добре, добавяме и отцедения ориз, внимателно с шпатула го разбъркваме. Внимавайте да не смачкате вече крехките зърна ориз.

В тиган разтопяваме маслото и добавяме сушените плодове, които сме извадили от водата предварително, запържваме ги леко, докато стафидите се надуят.

Взимаме стъклена тавичка и я намазваме с олио - стени и дъно. Изсипваме половината от оризовата смес, заглаждаме внимателно, изсипваме сушените плодове, подреждаме ги равномерно и изсипваме останала част от ориза. Заглаждаме внимателно и леко натискаме с дъното на стъклена чаша. Добре опаковаме тавата в горната част с готварското фолио.

Печем на 200 градуса за 65-80 минути. Следим докато оризът в долната част на тавата стане златен.

Изваждаме и слагаме настрана за 10 минути.

Махаме фолиото, взимаме голямата чиния и внимателно с готварски ръкавици обръщаме ориза и сервираме, като преди това обилно сме го поръсили с червените боровинки.

Внимание: ако нямате сушени червени боровинки, може да замените с друг вид плод или само със стафиди, но ако нямате шафран, не започвайте рецептата. Винаги купувайте по-червения шафран, който прави ястието ярко жълто.

Автор: Оля Ал-Ахмед, Техеран, Иран

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини