Отидете към основна версия

2 384 41

Църква във Великобритания окачи прайд знаме на олтара си (СНИМКА)

  • църква-
  • лгбти общност-
  • великобритания-
  • прайд-
  • знаме

Църковният преподобен каноник твърди, че огромният текстилен флаг на "Прогрес прайд" е просто начин да се съобщи на посетителите, че са "добре дошли и в безопасност"

Снимка: Shutterstock

Един от най-противоречивите моменти в последно време във Великобритания, е свързан с църква, която редовно поставя знамето на ЛГБТИ общността на олтара си. Този казус ще бъде разгледан в рамките на знаково съдебно дело, след като местни протестиращи се оплакаха, че това е "политизиране" на мястото за поклонение.

Църквата "Свети Николай" в Лестър е окачвала цветните знамена по време на службите през уикенда, но миналата година ги е заменила с много по-голяма постоянна версия, пише Daily Mail, цитира vesti.bg.

Църковният преподобен каноник Карън Румс твърди, че огромният текстилен флаг на "Прогрес прайд" е просто начин да се съобщи на посетителите, че са "добре дошли и в безопасност".

Но опонентите, сред които енориаши и членове на Генералния синод, обвиняват църквата, чиято истоия датира от около 900 г., в "будителско" сигнализиране за добродетели.

Сега съдът по консисторията на Англиканската църква ще разгледа тестово дело, като активистите предупреждават, че ако то бъде одобрено, ще се "отвори вратата" за идеологически изображения в други църкви.

Сам Маргрейв от Синода, управителния съвет на Църквата, заяви пред The Sunday Telegraph, че "проникването" позволява "морална анархия".

Канон Румс пише в становището си за факултета, че флагът "е просто изявление за приемане и безопасност на всички".

Епархията на Лестър заяви: "Всички нови олтарни фасади изискват разрешение в канцеларията на епархийския канцлер и ще бъде решено своевременно според случая".

Андреа Уилямс, главен изпълнителен директор на организацията Christian Concern, заяви: "Поставянето на знамето на прайда върху олтара, което символизира политическа сексуална идеология, напълно противоречаща на Евангелието, трябва да бъде оспорено".

Спорът се случва в момент, в който Кофе е въвлечена в разрушителен вътрешен дебат относно пола, сексуалността и брака.

Възпламеняването в църквата "Свети Николай", която е сред десетте най-стари църкви във Великобритания, се случи през септември, когато подменените знамена на прайда бяха заменени със знамето на прайда на прогреса - подарък от поклонник в близката църква.

Знамето, базирано на емблематичния флаг на дъгата от 1978 г., е разработено през 2018 г. от небинарния американски художник Даниел Куасар, за да отпразнува разнообразието на ЛГБТК+ общността и да призове за по-приобщаващо общество.

Църковният настоятел на църквата "Свети Николай" и транссексуален поет Джей Халм заяви тогава: "Хората всъщност плачеха по пейките, когато го видяха".

Месец по-късно обаче църквата трябваше да свали олтарния фронтал, тъй като не е подала заявление за разрешение за строеж, т.нар. факултет, а с разрастването на протестите случаят е отнесен до църковния съд.

През следващите месеци по него ще се произнесе канцлерът на епархията Линдзи де Местре, адвокат в Линкълн'с Ин, Лондон, или негов заместник.

Все още не е известно дали делото ще бъде разгледано публично или въз основа на писмени становища.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 22 гласа.

Свързани новини