Необходими продукти:
1/4 ч.ч. нахут 1/4 ч.ч. сушен боб 1/4 ч.ч. леща 1/4 ч.ч. олио 2 ч.л. куркума 2 ч.л. джоджен 10 скилидки чесън 1 ч.л. сол 1/2 ч.л. черен пипер 1/2 кг спанак 100 г магданоз 100 г праз 100 г кориандър 240 г персийско фиде (рештех) 1 ч.ч. персийска сметана (кашк) 10 ч.ч. вода 4 глави лукНачин на приготвяне:
Сушеният боб (1/4 ч.ч.) се накисва за цяла нощ, нахутът (1/4 ч.ч.) - също. Двете съставки се варят заедно. Щом полуомекнат, се прибавя лещата (1/4 ч.ч.). Лукът (4 глави) се запържва заедно с джоджена (2 ч.л.) в друг съд.
Прибавя се куркумата (2 ч.л.) и се разбърква. Посолява се и се подправя с черен пипер. Слага се спанакът (1/2 кг), магданозът (100 г), празът (100 г) и кориандърът (100 г) и ври на тих огън 30 минути. Тази смес се слага при ястието и се оставя да ври 30 минути.
Десет минути преди края на готвенето се слага фидето (240 г). Щом и то се свари, се добавя счуканият чесън (10 скилидки) и се разбърква. Поднася се топло, гарнирано със сметана или гъсто кисело мляко.
Забележка: Персийско фиде може да бъде заменено с обикновенно или натрошена паста. Персийска сметана може да бъде заменена със обикновена готварска сметана.
Автор: Оля Ал-Ахмед, специално от Техеран, Иран