Необходими продукти:
- 1/4 ч.ч. нахут
- 1/4 ч.ч. сушен боб
- 1/4 ч.ч. леща
- 1/4 ч.ч. олио
- 2 ч.л. куркума
- 2 ч.л. джоджен
- 10 скилидки чесън
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 кг спанак
- 100 г магданоз
- 100 г праз
- 100 г кориандър
- 240 г персийско фиде (рештех)
- 1 ч.ч. персийска сметана (кашк)
- 10 ч.ч. вода
- 4 глави лук
Начин на приготвяне:
Сушеният боб (1/4 ч.ч.) се накисва за цяла нощ, нахутът (1/4 ч.ч.) - също. Двете съставки се варят заедно. Щом полуомекнат, се прибавя лещата (1/4 ч.ч.). Лукът (4 глави) се запържва заедно с джоджена (2 ч.л.) в друг съд.
Прибавя се куркумата (2 ч.л.) и се разбърква. Посолява се и се подправя с черен пипер. Слага се спанакът (1/2 кг), магданозът (100 г), празът (100 г) и кориандърът (100 г) и ври на тих огън 30 минути. Тази смес се слага при ястието и се оставя да ври 30 минути.
Десет минути преди края на готвенето се слага фидето (240 г). Щом и то се свари, се добавя счуканият чесън (10 скилидки) и се разбърква. Поднася се топло, гарнирано със сметана или гъсто кисело мляко.
Забележка: Персийско фиде може да бъде заменено с обикновенно или натрошена паста. Персийска сметана може да бъде заменена със обикновена готварска сметана.
Автор: Оля Ал-Ахмед, специално от Техеран, Иран
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Хасковски каунь
не може ле место да се мъчим, да лепнем по ирански една пържола на скарата
10:08 02.02.2023
2 ИВАН
10:14 02.02.2023
3 българия
10:18 02.02.2023
4 Мацка...
10:27 02.02.2023
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 ха, ха
10:35 02.02.2023