Необходими продукти:
Говеждо или агнешко месо 1 чаена лъжичка кимион 1/4 чаена лъжичка черен пипер 1 голям лук, нарязанНачин на приготвяне:
В смесителна купа комбинирайте всички съставки. Разбъркайте добре с дървена лъжица или директно с ръцете си - така съставките ще се смесят най-добре
Вземете около 1/4 смес месо и направете топче. Поставете топката през плоски шишчета и оформете квадратни кубчета. Повторете с останалото месо.
Поставете на грил и запечете от 4 до 6 минути от всяка страна, докато месото не придобие коричка.
Сервирайте върху подложка от бял ориз басмати с шафран, пита хляб / желателно ирански хляб или всеки вид лаваш – арменски, ливански /, и със салата
Ориз по персийски за гарнитура
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз басмати
2 ч.ч. филтрирана вода
½ връзка пресен магданоз
½ връзка пресен копър
½ връзка пресен кориандър
Щипка шафран и щипка кафява кристална захар (по желание)
½ ч.л. хималайска сол
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре ориза. 2. Сложете ориза заедно с водата и солта в тенджера на умерено силен котлон да заври. 3. Междувременно стрийте в хаванче щипка тичинки шафран и щипка кристална захар, докато станат на фина хомогенна жълта прах. 4. Получения шафранов прах залейте с малко гореща вода, около 30 мл и оставете за малко да се разтвори добре. 5. Накълцайте на ситно пресните подправки. 6. След като оризът заври, намалете котлона на слабо и захлупете плътно с капак. 7. След като водата изври напълно и по повърхността на ориза се виждат малки дупки, полейте с разтворения във водата шафран, така че по-голямата част от ориза да си остане бяла и само някои участъци да бъдат жълти. 8. След това добавете зелените подправки и разбъркайте внимателно с голяма вилица, за да получите рохкав ориз. 9. Похлупете отново с капака и оставете за още поне около 20-30 минути.Ирански нюанси:
Оризът по персийски се съчетава добре с грах, зелен боб, бакла, задушени зеленчуци и др.
Автор: Оля АЛ-АХМЕД, Техеран, Иран