Необходими продукти:
пилешко бонфиле - 500 г (ползвах Roso) бял пипер - млян сол - на вкус (фино смляна морска) чери домати - 150 г моцарела - 1 топка (125 г) краве масло - 3 с.л. и 1 ч.л. олиоЗа пестото:
босилек - 20 г орехи - 4 г сол - ½ ч.л. или на вкус чесън - 1 скилидка (средно голяма) зехтин - 80 мл Екстра върджинНачин на приготвяне:
Пилешкото филе измийте, подсушете с домакинска хартия и поръсете със сол и млян бял пипер. В тиган загрейте 1 с.л. масло и 1 ч.л. олио и сложете филетата, за да се запържат за около 4 минути на страна или до апетитен загар.
През това време пригответе пестото, като в купата на кухненския робот сложете всички продукти и ги смелете за не повече от 30 секунди.
Моцарелата нарежете на шайби спрямо броя на филетата.
Загрейте фурната на 180 °C. Готовите филета разположете в малка тава с размер 28х22 см. Върху всяко филе сложете от пестото и покрийте с парче моцарела, без да притискате.
Около филетата разположете разрязаните на две чери домати. В още топлия тиган с останалите 2 с.л. масло смесете останалия сос от пилешкото, с него полейте филетата. Сложете да се пекат до лек златист загар или около 25 минути. Не трябва да се препича, за да остане сочно пилешкото с песто, пише flagman.bg.