Отидете към основна версия

20 051 47

65-годишен кмет си взе съпруга на 16 г. и назначи тъщата в общината

  • възраст-
  • кмет-
  • бразилия-
  • непълнолетна-
  • тъща-
  • разлика във възрастта-
  • конфликт на интереси

Кметът встъпил в брачен съюз с непълнолетната си избраница ден, след като тя навършила 16 години

Кметът на бразилския град Араукария се ожени за 16-годишната си приятелка и без да губи минута време още на следващия ден назначи майка ѝ като секретарка в отдела по култура и туризъм на общината, информираха местни медии, цитирани от Daily Star.

Любопитното в случая е, че бракът с 16-годишно момиче не е в разрез със законодателството в определени случаи, но прокуратурата се самосезира във връзка с решението на 65-годишния кмет Хисам Хюсеин Дехайни да назначи новата си тъща на работа в местната администрация, което според обвинението е ярък пример за конфликт на интереси.

Жената от своя страна пък дала съгласието си за брака на непълнолетната си дъщеря си, след което двойката с близо 50 години разлика узаконила връзката си.

Според съобщенията двойката се е запознала на социално събитие в града. Хисам е във втория си мандат като кмет и се е развел с втората си съпруга миналата година.

Гражданският брак между градоначалника и тийнейджърката е бил сключен на 12 април, ден след като момичето, което е носителка на короната за красота в града, навършило 16 години. Това е възрастта, позволена от бразилското законодателство да се встъпи в брачен съюз, но след изричното съгласие на родителите на непълнолетното лице.

Ден след сватбата кметът е подписал указ, с който назначава Марилене Роде на работа в общината, с месечна заплата от над 4200 долара. Преди това тя е работила като чиновник в образователното министерство при доста по-ниско заплащане.

Случаят скандализира целия град, в резултат на което прокуратурата започна разследване за назначението на Роде на новата ѝ позиция.

По данни на организацията "Момичетата не са булки" повече от 2,2 милиона непълнолетни момичета са омъжени в Бразилия.

Според Флавия Гомеш Кордейро, прокурор на Пиауи, детските бракове при момичетата водят до живот, изпълнен с "домашна работа, липса на професионална подготовка, изключване от пазара на труда, отпадане от училище и ограничаване на мобилността и свободата".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 51 гласа.

Свързани новини