Отидете към основна версия

2 660 14

Социалният експеримент „Клетката”: Какви психологически процеси настъпват при човек, когато се затвори? (ВИДЕО)

  • красимир георгиев-
  • ултрамаратон-
  • клетката-
  • експеримент

Краси Георгиев влезе в стъклена клетка в сърцето на София

Преди седмица в „Събуди се” по Nova показаха началото на уникален експеримент. Ултрамаратонецът Краси Георгиев влезе в стъклена клетка в сърцето на София, където ще прекара 14 дни. Седем от тях вече изминаха. Той прави всичко това не просто, за да изпита себе си, а в името на кауза - превенция на зависимостите.

„В днешния свят самоизолацията понякога е често срещано явление. Само преди три години ние бяхме тотално изолирани, не по свое желание. Стояхме седмици и месеци затворени по домовете си, без да се събираме с други хора. Докладите на СЗО за това какъв е пагубният ефект от изолацията, която се наложи, тепърва ще стават още по-страшни”, коментира психологът Тодор Тодоров.

Какви психологически процеси настъпват при човек, когато се затвори? „Ние направихме психологични беседи и изследвания на Краси, преди да влезе. Направихме и в средата на престоя. Ще има и в края, за да видим каква е динамиката и какви са евентуалните промени”, уточни той.

Тодоров коментира скритата зависимост от електронните устройства и интернет. „Шегуваме се с колегите, че сигурно след няколко поколения палците ни ще бъдат малко по-дълги, за да може да скролваме. В IT фирми, с които работим, виждаме как абсолютно доброволно хора се затварят и работят хоум офис”, поясни психологът.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини