Last news in Fakti

7 Май, 2023 13:52 2 639 14

Социалният експеримент „Клетката”: Какви психологически процеси настъпват при човек, когато се затвори? (ВИДЕО)

  • красимир георгиев-
  • ултрамаратон-
  • клетката-
  • експеримент

Краси Георгиев влезе в стъклена клетка в сърцето на София

Преди седмица в „Събуди се” по Nova показаха началото на уникален експеримент. Ултрамаратонецът Краси Георгиев влезе в стъклена клетка в сърцето на София, където ще прекара 14 дни. Седем от тях вече изминаха. Той прави всичко това не просто, за да изпита себе си, а в името на кауза - превенция на зависимостите.

„В днешния свят самоизолацията понякога е често срещано явление. Само преди три години ние бяхме тотално изолирани, не по свое желание. Стояхме седмици и месеци затворени по домовете си, без да се събираме с други хора. Докладите на СЗО за това какъв е пагубният ефект от изолацията, която се наложи, тепърва ще стават още по-страшни”, коментира психологът Тодор Тодоров.

Какви психологически процеси настъпват при човек, когато се затвори? „Ние направихме психологични беседи и изследвания на Краси, преди да влезе. Направихме и в средата на престоя. Ще има и в края, за да видим каква е динамиката и какви са евентуалните промени”, уточни той.

Тодоров коментира скритата зависимост от електронните устройства и интернет. „Шегуваме се с колегите, че сигурно след няколко поколения палците ни ще бъдат малко по-дълги, за да може да скролваме. В IT фирми, с които работим, виждаме как абсолютно доброволно хора се затварят и работят хоум офис”, поясни психологът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    16 2 Отговор
    Този две седмици седи затворен без храна, вода и пак е със шкембе.

    Коментиран от #14

  • 2 Кибика

    16 5 Отговор
    Тоа па. Я можем а гюбрим у нас клетка бате 1 год.
    Начи...само а принасят еденье и пиенье и ше лежим и пръдим по цел ден.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Кибика":

    Дали праи чайки
  • 5 Булпсихопат

    15 2 Отговор
    Вимето на глупостта! Има хора готови на всичко за да поцоцат от това виме.

    Коментиран от #6

  • 6 ОМИР

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Булпсихопат":

    33 год ВОДЯТ ДО МЕНТАЛНИ ИЗМЕНЕНИЯ

    Коментиран от #7

  • 7 Булпсихопат

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ОМИР":

    И некои и друг бустер бих отбелязал.
  • 8 Голата истина

    10 0 Отговор
    Простотия ама некой дават пари за тоя шкембелия

    Коментиран от #11

  • 9 Дрън дрън та пляс

    13 0 Отговор
    Пълна глупост ,през 90те в Лас Вегас правеха такива евтини глупости за привличане на туристи
  • 10 Анонимен

    2 0 Отговор
    Относно психиатъра на Болницата, която бе в центъра на града и преместена, та самият психиатър диктор Леков, вещо лице в съда по Живково. Имаше три деца и трите с психипни проблеми и юристите коментираха, как се е случило с децата му просто, водил ги е при лудите и те копирайки стават като тях. И това не е измислица. Нима държавата ни не е в това отношение днес. И да не си луд, ще полудееш, а и го... Полудяха.. Мрежите се подслушват и дано ви е достатачно другарю математик на БМБ полудяха в България продължението. Дайте път на умните
  • 11 Булпсихопат

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Голата истина":

    Това е проблема. Докараха хората до това да мислят само за пари! Когато все си в недоимък ,мислиш за пари , а когато ги имаш незнайно защо са ти малко. Е има изключения на които и малкото е достатъчно ,но те са основно русофили и копейкаджии.
  • 12 Хахо

    3 0 Отговор
    Тоя откачалник още ли не са го извадили оттам?
  • 13 Баш софиянец

    6 0 Отговор
    Абе какъв социален експеримент?! Последиците от затварянето и изолацията са известни от векове. Нали затова карцера и затвора са наказания. Робинзон Крузо е роман за самотата до голяма степен. Психолозите, свещениците, дори и бабите знаят, че последиците са тежки. Когато човек не излиза от къщи и ине се вижда с хора, това е симптом за психически проблем. И това не е неизвестно.
  • 14 А Путин от година и половина

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    и още е комплексирано джудже-neдoфuл.