Отидете към основна версия

1 227 7

За първи път успешно трансплантираха органи, които са били замразени

  • трансплантация-
  • замразени органи-
  • плъхове-
  • експеримент

Този нов научен подвиг е бил извършен върху лабораторни плъхове

Снимка: Shutterstock

За първи път учени успешно са трансплантирали орган, който е бил замразен и „размразен“. Този нов научен подвиг е бил извършен върху лабораторни плъхове, но изследователите вярват, че някой ден може да помогне за животоспасяващи трансплантации при хората.

Органите могат да бъдат запазени чрез дългосрочни методи за криоконсервация като витрификация - процес на напълване на органа с криозащитни химикали и охлаждането му достатъчно бързо, за да не се образуват ледени кристали. Проблемът възниква при опита за връщане на органа до телесната температура.

За да преодолеят този проблем, учени от Университета на Минесота са разработили нов „процес на нанозатопляне“, който покачва температурата на органа бързо и равномерно отвътре, а не само на повърхността му.

„Това е първият път, когато някой публикува ясен протокол за дългосрочно съхранение, затопляне и успешна трансплантация на функционално запазен орган в животно“, каза Джон Бишоф, съавтор на изследването, професор по машинно инженерство и директор на Институтът за инженерство в медицината на Университета на Минесота.

Следващите стъпки на изследователите ще са в посока на това да демонстрират процеса, но вече със свински бъбреци. Въпреки че екипът е изчислил, че може да отнеме „няколко години“, преди методът да бъде приложен върху хора, те казват, че са „уверени“, че ще успеят да го постигнат с някои допълнителни изследвания.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини