Last news in Fakti

2 Юли, 2023 13:26 1 178 7

За първи път успешно трансплантираха органи, които са били замразени

  • трансплантация-
  • замразени органи-
  • плъхове-
  • експеримент

Този нов научен подвиг е бил извършен върху лабораторни плъхове

За първи път успешно трансплантираха органи, които са били замразени - 1
Снимка: Shutterstock

За първи път учени успешно са трансплантирали орган, който е бил замразен и „размразен“. Този нов научен подвиг е бил извършен върху лабораторни плъхове, но изследователите вярват, че някой ден може да помогне за животоспасяващи трансплантации при хората.

Органите могат да бъдат запазени чрез дългосрочни методи за криоконсервация като витрификация - процес на напълване на органа с криозащитни химикали и охлаждането му достатъчно бързо, за да не се образуват ледени кристали. Проблемът възниква при опита за връщане на органа до телесната температура.

За да преодолеят този проблем, учени от Университета на Минесота са разработили нов „процес на нанозатопляне“, който покачва температурата на органа бързо и равномерно отвътре, а не само на повърхността му.

„Това е първият път, когато някой публикува ясен протокол за дългосрочно съхранение, затопляне и успешна трансплантация на функционално запазен орган в животно“, каза Джон Бишоф, съавтор на изследването, професор по машинно инженерство и директор на Институтът за инженерство в медицината на Университета на Минесота.

„Всичките ни изследвания в продължение на повече от десетилетие, както и тези на нашите колеги в областта ни показваха, че процесът би трябвало да проработи, след това видяхме, че действително може да проработи, но сега доказахме, че той наистина работи“, добави Бишоф.

В своите експерименти екипът съхранил криогенно бъбреци на плъхове до 100 дни, след което успешно ги затоплили, почистили ги от криопротективните химикали и ги трансплантирали обратно в пет живи плъха, пише vesti.bg. В рамките на 30 дни всички плъхове имали пълна бъбречна функция, а органите били неразличими от здрави такива.

Новият метод използва наночастици от железен оксид, които се вкарват в организма през кръвоносните съдове на органа. Когато наночастиците се активират с електромагнитни вълни, те се нагряват и затоплят органа равномерно, подобно както се нагрява водата в храната топлена в микровълнова фурна.

„Това е много сложен процес. Не бяхме изненадани, че проработи, но нямаше да се изненадаме и ако не беше проработило. Много се гордея с екипа ни“, обясни Майкъл Етеридж, главен инженер в отдела по машинно инженерство на университета.

Големият въпрос е дали тази технология може да бъде приложена и при хората. Изчислено е, че всяка година 20 процента от дарените за трансплантация бъбреци се губят, тъй като срокът им на годност изтича, преди реципиентът да има достъп до тях. С тази технология за криоконсервация потенциално можем да оставим този проблем в миналото.

Следващите стъпки на изследователите ще са в посока на това да демонстрират процеса, но вече със свински бъбреци. Въпреки че екипът е изчислил, че може да отнеме „няколко години“, преди методът да бъде приложен върху хора, те казват, че са „уверени“, че ще успеят да го постигнат с някои допълнителни изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно е плъх друго човек

    0 0 Отговор
    То плъха ще оцелее и при ядрен удар.
  • 2 щъркел

    0 0 Отговор
    Може и на 3D принтер да изпринтират някой човек,който няма да се нуждае от замразени органи. R2-D2 ми се обади и рече,че това след някоя и друга година щяло да е възможно.На него пък му го казали мишки от Марс.
  • 3 Хаха

    0 0 Отговор
    Плъховете ги ловя с Ратимор паста и капан тип клетка, влизат и вратата се затваря 😁
  • 4 Щукар

    0 0 Отговор
    То и в Софийския централен е така. Има врата-решетка. Влизаш и след теб се затваря.
  • 5 Мхм

    0 0 Отговор
    Органа на плъх няколко пъти по малък бая ше има да затоплят човешкия орган нано.
  • 6 Мис Вурст

    0 0 Отговор
    Значи ще мога да си замразя моя нано-пенис.
  • 7 Крио

    0 0 Отговор
    Какво е "замразен" орган и то до 100 дни? Вероятно стотици са си платили милиарди $ за криогенеза на тела и не само, и е крайно време за подобни новини, да върви бизнеса ...