Отидете към основна версия

4 557 17

Археолози oткриха запазен финикийски кораб на 2500 години (ВИДЕО)

  • кораб-
  • останки-
  • археолози-
  • испания-
  • финикийски кораб

Останките се намират край бреговете на Испания

Илюстративна снимка: Shutterstock

Археолози се надпреварват с времето в опит да картографират уникално добре запазен финикийски кораб на 2500 години. Целта на проучването е да се намери начин да се извадят останките, които се намират на 1,7 метра дълбочина в кристално чистите води на Средиземно море, преди буря да ги унищожи завинаги.

Корабът, дълъг 8 метра и кръстен „Масарон II” - на община в югоизточната испанска автономна област Мурсия, край чието крайбрежие е потънал, е уникално произведение на древното морско инженерство. Вероятно плавателният съд е бил построен около 580 г. преди Христа и е използван за транспорт на метали от Иберийския полуостров.

След потъването си корабът е останал затрупан от пясък и седименти, пише NOVA. Те обаче били отмити с промяната на климата и теченията и останките били оголени. Сега подводните археолози, прекарали 560 часа в гмуркания в продължение на две седмици, трябва да решат как да извадят кораба на повърхността. Една от възможните техники е той да бъде разглобен и парче по парче отново сглобен – подобно на пъзел.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.

Свързани новини